Toni Comín defensa una aturada de país indefinida per ficar pressió a l’Estat

L’exconseller de la Generalitat creu que s’ha de seguir l’exemple del 3 d’octubre

Toni comín assegura que cal fer una aturada de país indefinida per pressionar l'Estat espanyol
Toni comín assegura que cal fer una aturada de país indefinida per pressionar l'Estat espanyol | CatalunyaDiari.cat

L'exconseller de la Salut Toni Comín ha defensat que cal fer una aturada de país indefinida per pressionar l'Estat espanyol. En una entrevista al programa Via Lliure de 'RAC 1', Comín ha assegurat que cal seguir l'exemple del que es va viure el 3 d'octubre de l'any passat i fer una vaga general indefinida, encara que «per fer-ho cal que la gent estigui preparada».

Segons el conseller de Salut cessat amb l'aplicació de l'article 155, el govern de Quim Torra ha de ser «conseqüent» amb la declaració d'independència de fa un any i «acceptar que hem començat un combat amb l'Estat, pacífic i respectuós».

La DUI va ser un compromís amb la gent

Sobre la declaració d'independència de fa un any, Toni Comín assegura que va ser «la resposta al compromís del govern amb la gent», tot i reconèixer que el govern encapçalat per Carles Puigdemont no estava preparat per una independència no negociada amb l'Estat.

«El que potser no vam explicar bé és que teníem tot a punt per a una independència negociada amb l'Estat però que no ho teníem a punt per a una independència no negociada», ha detallat Comin. «Si l'estat optava per reprimir, els partits independentistes no havíem fet prou els deures», ha reconegut.

Van marxar de Catalunya per evitar enfrontaments

Segons el relat de Comín, després de la DUI es pensaven que si s'acabava detenint «tot el Govern» amb l'aplicació del 155, es podia «desfermar la ràbia ciutadana» i per això van marxar a l'estranger per «evitar enfrontaments». «Nosaltres ens havíem de fer responsables d'això i, per això, vam decidir marxar a França», ha explicat.

«L'exili era el pas natural i inevitable després de la DUI», ha insistit l'exconseller de Salut. «No ens semblava que des de l'interior, des de la presó o des de casa, es podia liderar el combat», ha afegit. A més, ha revelat que ell «va marxar més tard cap a França» perquè «volia deixar molt clar el relleu a Salut abans de marxar a l'exili».


Comentaris

envia el comentari