Toni Comín: «ERC va empènyer més que ningú per fer la declaració d'independència i ara ha de ser conseqüent»

L'exconseller de Salut ha demanat «compromís» a la seva formació política

L'exconseller de Sanitat del Govern, Toni Comín, en una imatge d'arxiu
L'exconseller de Sanitat del Govern, Toni Comín, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

L'exconseller de Salut, Toni Comín, ha demanat en una entrevista publicada aquest dimarts a 'Vilaweb' «compromís» a Esquerra Republicana (ERC) amb el Consell de la República, el procés constituent i la restitució. «ERC va empènyer més que ningú per fer la declaració d'independència i ara ha de ser conseqüent», ha dit. 

L'exconseller, que es troba a Lovaina, a vint minuts de Brussel·les, ha començat parlant de la seva visió de l'independentisme avui dia, on hi veu tres actituds. Comín creu que, per un costat, hi ha tota aquella «gent que el mes d’octubre deia que la DUI era massa arriscada» i que per tant «havíem de fer eleccions perquè no érem prou gent per a resistir l’embat repressiu de l’estat si fèiem la declaració». Assegura que aquesta «no és la seva posició, però la troba políticament coherent i legítima». 

ERC, la pitjor actitud de l'independentisme

Una segona actitud «és la dels  qui, tot i ser conscients dels riscos polítics i personals que implicava el mes d’octubre, vam dir: ‘Anem endavant. Fem la declaració d’independència. Assumim el mandat de l’1-O’. I mig any després exigim de ser conseqüents amb aquella declaració». «Jo avui m’identifico amb aquesta posició», assegura Comín. 

I per últim, aquells que «van empènyer com ningú a favor de la declaració el 25, 26 el 27 d’octubre. Gent que deia ‘declaració, declaració, declaració’. I al cap d’uns quants mesos apareixen ara amb el relat que no som prou per a fer la independència». Una actitud que assegura que l'«inquieta molt» i que se'ls hauria de demanar «certa reflexió». 

En aquesta última actitud inclou ERC, a qui retreu que va ser la força política que «va empènyer més que ningú per fer la declaració d’independència» i ara «han de ser conseqüent amb aquella decisió». «Crec que molts volem, i molta gent dins ERC també, que siguem conseqüents amb aquella decisió», assegura Comín que demana «màxim compromís amb el Consell de la República, màxim compromís amb el procés constituent, màxim compromís amb la restitució».

No obstant això, reconeix que  «hem de ser respectuosos, perquè la situació dels lideratges a ERC són molt difícils: el president a la presó i la secretària general a l’exili. Això ho fa tot molt complicat, sens dubte». 


Comentaris

envia el comentari