Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Torra: «El 2019 ha de servir per a realitzar el mandat democràtic de llibertat»

Ha demanat «deixar enrere les desconfiances i les diferències» i un diàleg «creïble, sincer i valent» a l'Estat

Quim Torra ha reclamat a l'Estat un diàleg «creïble, sincer i valent»
Quim Torra ha reclamat a l'Estat un diàleg «creïble, sincer i valent» | Twitter / @govern

 

El president del Govern, Quim Torra, ha explicat, durant el discurs de Cap d'Any, aquest diumenge a la nit, que el 2019 ha de servir per a realitzar el mandat democràtic de llibertat. Per això, ha fet una crida a «deixar enrere les desconfiances i les diferències» davant un any de «desafiaments majúsculs». També creu que servirà per posar a prova la «solidaritat» entre els demòcrates. 

«Que la generositat torni a ser el vehicle de la nostra expressió col·lectiva», ha reclamat el president de la Generalitat, que demana com a propòsit principal més entesa: «Ens hem d'exigir de ser més forts en la unitat». Segons el president, davant  les «envestides» que faran que Catalunya hagi de «recular» molts anys en la «consolidació democràtica», cal que els demòcrates estiguin «units i solidaris» en defensa d'un «bé comú» com són els drets civils, socials i polítics de tothom.

Reclama a Pedro Sánchez mantenir un diàleg «creïble, sincer i valent» 

Tot i que Pedro Sánchez va qualificar de «monòleg» les seves 21 propostes, Torra ha insistit a reclamar a l'Estat un diàleg «creïble, sincer i valent»  per a una solució «democràtica i política» al conflicte.

Pedro Sánchez i Quim Torra, reunits abans del 21-D
Pedro Sánchez i Quim Torra, reunits abans del 21-D | ACN

 

Confia que el govern de Madrid no s'avingui a les pressions d'altres partits i assevera que mantindrà l'oferta d'entesa amb el govern espanyol: «No deixarem d'insistir en el diàleg, la negociació i la necessària mediació internacional»

  • Més notícies relacionades: Sánchez demana a Torra faci «real» la seva voluntat de diàleg

Recuperaran les lleis suspeses pel TC en el primer Consell de l'any

També ha anunciat que el Govern  posarà en marxa la tramitació legislativa que haurà de donar efectivitat a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional  (TC) durant el primer Consell Executiu del 2019, previst per al dimarts 8 de gener. Així mateix, el cap de l'executiu ha recordat les «bones dades econòmiques» amb què Catalunya tanca el 2018, i ha assegurat que el motor del «canvi republicà» són els drets socials.

El president Quim Torra amb part del seu executiu al Parlament de Catalunya
El president Quim Torra amb part del seu executiu al Parlament de Catalunya | cedida

 

El pla de Govern que Torra va presentar el 25 de setembre ja preveia aprovar les lleis socials suspeses pel TC. Cal recordar que, el 5 de juliol, el Parlament va instar el mateix executiu a recuperar aquestes normes, amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, i l'abstenció de CatECP. Cs, PSC-Units i PPC no van participar de la votació. Així, el Govern pretén que el primer Consell Executiu del 2019 -que se celebraria el 8 de gener- aprovi la tramitació legislativa per recuperar aquestes lleis.

Pel que fa al balanç del 2018, Torra ha defensat seguir construint «un país millor, que no exclogui ningú», que faci del dret a l’habitatge, a l’educació, a la salut, al treball, a la igualtat d’oportunitats,  a la sostenibilitat i al medi ambient la «raó de ser» de cada decisió política.