Quim Torra, president de la Generalitat

Torra aposta per l'autodeterminació a través d'un «pacte nacional»

El president de la Generalitat vol esperar que passin les festes nadalenques per convocar partits i entitats amb l'objectiu d'impulsar un «pacte nacional»

Quim Torra torna a apostar per l'autodeterminació. El president de la Generalitat ha anunciat que té previst convocar tots els partits i entitats un cop hagin passat les festes nadalenques amb l'objectiu d'encaminar Catalunya cap a «l'exercici del dret a l'autodeterminació». A més, vol fer-ho «en el termini més breu possible», per tal d'aconseguir «la llibertat dels presos i l'amnistia». 

La iniciativa de Torra sorgeix després que tingués lloc el ple del Parlament on es va debatre sobre la resposta del govern a la sentència del Tribunal Suprem, i ho fa en contraposició a la postura d'ERC, ja que, segons s'ha fet públic aquest matí, la formació republicana hauria renunciat a la via unilateral.

Deixar aparcat l'«autonomisme»

Responia així a les preguntes del diputat de la CUP, Carles Riera, durant el seu torn a la sessió de control al Govern, sobre la trucada amb Pedro Sánchez. Riera li plantejava si aquests gestos o la negociació dels republicans amb els socialistes eren una passa eren una renúncia a l'esperit de l'1-O: quins fets verificables existeixen sobre l'autodeterminació i contra el retorn a l'autonomisme?

En aquest sentit, el president ha fet patent que la solució al conflicte amb Espanya no depèn d'atorgar «més competències», sinó que el seu eix tracta «de sobirania, el dret a decidir dels catalans. Per això vol impulsar un «acord nacional» que permeti arribar a bon port. 

Davant la contraposició entre les dues formacions que componen l'executiu, el diputat cupaire assegurava que potser el Govern «no es coordina prou bé». Apuntava que podria ser que el vicepresident Aragonès estigui buscant només una millora del finançament i que això faci de «fre» pel sobiranisme.

També et pot interessar...