Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament el 2020.

Torra compareixerà al Parlament ja com a expresident aquest dimecres a la tarda

Ho han demanat a la Mesa els grups parlamentaris de JxCat i ERC

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament el 2020.
L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha llençat la proposta d'un nou referèndum a Catalunya. | ACN

La Mesa del Parlament ha admès a tràmit la petició d'un ple específic amb la presència del president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra, proposada per JxCat i ERC. La sessió tindrà lloc aquest dimecres, 30 de setembre, a la tarda, segons s'ha anunciat aquest migdia després de la darrera reunió de la Junta de Portaveus. El tràmit s'ha acabat aprovant per majoria amb el suport del grups proposants i la negativa de C's i PSC. Amb l'empat, el vot de qualitat del president de la cambra, Roger Torrent, ha desencallat la qüestió.

Torra intervindrà al Parlament de Catalunya aquest dimecres a la tarda

D'aquesta manera, doncs, Torra compareixerà al Parlament de Catalunya en una sessió extraordinària que se celebrarà la tarda del proper dimecres, 30 de setembre, després que la Junta de Portaveus hagi fixat ja la data de la compareixença. Tot i estar inhabilitat, no hi ha jurídicament cap problema per a la seva intervenció en seu parlamentària: hi intervindrà en qualitat de convidat. El reglament del Parlament permet la intervenció al ple de persones expressament convidades per la seva rellevància institucional, social o d'alguna altra mena. Torra, doncs, podrà intervenir des del faristol de la cambra, però no podrà seure a l'escó presidencial que ocupava fins aquest dilluns.

El ple específic sobre la inhabilitació del president de la Generalitat era un dels preceptes del pacte de no-agressió signat per JxCat i ERC per arribar fins a les eleccions del 7 de febrer. Amb tot, els dos grups estan a l'espera que el BOE i el DOGC publiquin el reial decret signat per Felip VI de cessament de Quim Torra com a president de la Generalitat, que permetrà que Pere Aragonès n'assumeixi de manera provisional algunes de les funcions.

Alhora, també des del Parlament estan pendents d'aquesta publicació: a partir de llavors, Roger Torrent tindrà deu dies hàbils per cercar candidat i presentar-lo a un debat d'investidura o, en el seu defecte, notificar a la cambra que no s'ha trobat cap relleu amb prou suports.