Quim Torra: «De cap manera no tornarem a un estatut; som en un procés d’independència»

El president de la Generalitat es mostra ferm i demana a Pedro Sánchez compromís amb la situació catalana

Imatge d'arxiu de Quim Torra.
Imatge d'arxiu de Quim Torra. | CatalunyaDiari.cat

Quim Torra ha concedit una entrevista a Vicent Sanchis, president de TV3, on ha aprofitat per analitzar la situació política actual del país i ha explicat quin camí agafarà la seva legislatura. En aquest últim aspecte, Torra ha sigut especialment clar: «Hem de passar de restitució a la constitució», i ha confessat que el projecte del seu recentment estrenat Govern implica formar la constitució catalana.

Després de mostrar-se satisfet amb la nova proposta d’Estatut aportada pel Cercle d’Economia, ara Torra ha afegit que el seu propòsit no és el de tornar a reformar l’estatut per blindar competències i reconèixer el caràcter nacional de Catalunya, sinó que ara «partim del referèndum de començaments d’octubre, que és un moment fundacional.»

«Som en un procés cap a la independència, i ara hem de continuar avançant»

Així doncs, el president de la Generalitat ha afegit que «si això va ser un referèndum d’autodeterminació, implica que som en aquest procés cap a la independència, i no ens sembla que tornar a l’estatut sigui la solució». Malgrat tot, ha volgut mostrar el seu agraïment amb el Cercle d’Economia, perquè ho considera una mostra «d’elegància institucional».

«Som en un procés cap a la independència, i ara hem de continuar avançant», ha afegit Torra, que considera que ens trobem immersos en un moment «de transició» en el qual és important cercar noves oportunitats.

Pel que fa a les seves intencions durant la legislatura que s’estén al seu davant, l’expresident d’Òmnium Cultural ho té clar, i creu que l’acció política s’ha de concentrar en tres àmbits: l’Espai Lliure d’Europa; les institucions catalanes –formades pel conjunt de govern, parlament i ajuntaments– i una ciutadania mobilitzada.

Quant a la seva presa de posició, Quim Torra ha volgut reafirmar que «vaig prometre deixant molt clar que només responia davant el Parlament de Catalunya, que és on hi ha la sobirania del poble».

Quim Torra iniciarà aquesta setmana una ronda de contactes

Pel que fa a les seves actuacions més imminents, i en referència a l’etapa de diàleg que té intenció d’obrir amb l’estat espanyol, el president de la Generalitat ha informat que les primeres tandes de contactes tindrien lloc amb Inés Arrimadas, cap de l’oposició, i amb el nou president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez.

Relacionat amb el secretari general del PSOE, Torra vol demanar-li que no s’oposi a la mesura de recuperació de setze lleis socials suspeses pel TC, i que ara pretén recuperar el seu govern. I, en segon lloc, insta Sánchez a comunicar-li «quin és el projecte de Pedro Sánchez a Catalunya. Es pensa que els catalans podem acceptar només un gest?».

D’aquesta manera ha volgut fer patent que ens trobem en «una crisi europea. A Europa se n’adonen que hi ha un substrat franquista a les institucions espanyoles. Sánchez ho ha de canviar, això. Perquè ara té un moment, com en va tenir un Zapatero. Espanya ha madurat i s’ha adonat que la transició democràtica amagava moltes coses».

Torra ha insistit molt en l’aspecte de la involució democràtica a Espanya, ressaltant que «a Espanya no hi ha la justícia que hi ha en un país democràtic». El president ha mencionat a la consellera Bassa, de la que diu que «és tancada a la presó perquè va obrir uns centres cívics el primer d’octubre», mentre que «a Europa hi ha tres consellers que viuen el llibertat, que es poden moure lliurement per Bèlgica», cosa que no passa a Espanya perquè els exconsellers que no van marxar estan tots empresonats.

Així doncs, el president de la Generalitat ha volgut recalcar que «el que més m’ha sobtat de la meva entrada en la política és aquest punt d’inhumanitat» per part dels no independentistes.


Comentaris

envia el comentari