Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple del Parlament el 4 de gener de 2020

Convocatòria sorpresa de Torra: creix l'ombra d'eleccions o de canvis al govern

ERC s'ha assabentat de la compareixença del president a través dels mitjans

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple del Parlament el 4 de gener de 2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple del Parlament el 4 de gener de 2020 | ACN

El president de la Generalitat,  Quim Torra, ha convocat una declaració institucional a Palau per a les 12.00 hores d'aquest dimecres, i ha retardat el Consell Executiu a la tarda després que, inicialment, estigués previst per al matí. Així consta en el canvi de l'agenda del president, modificada a les 23.34 hores d'aquest dimarts a la nit.

La primera sorpresa se l'ha endut ERC: a les 12.30 hores estava previst que el vicepresident Aragonès presentés els pressupostos al Parlament, i Torra ha convocat la seva declaració mitja hora abans i sense avís previ. Els republicans se n'han assabentat pels mitjans de comunicació,  en desconeixen el contingut i no confirmen que la presentació del pressupost a la cambra catalana es faci avui. La distància entre socis de govern es fa encara més gran.

Incertesa absoluta sobre la declaració de Torra i sobre el futur de la legislatura

Amb aquesta decisió, creix la incertesa sobre el futur de la legislatura després de la tensió entre JxCat i ERC, visible durant la sessió plenària d'aquest dilluns al Parlament, després que la Mesa acceptés que Torra no podria participar de cap votació.

Damunt la taula hi ha diverses possibilitats ara mateix, tot i que  algunes fonts han indicat que la compareixença girarà al voltant deles pressupostos de la Generalitat, que aquest dimecres s'havien de presentar al Parlament. Ara bé, la incertesa ha crescut quan s'ha sabut que ERC desconeixia la convocatòria de la declaració i el seu contingut.

Sobre Palau plana l'ombra, especialment des del passat dilluns, d'un avançament electoral, que Torra faci canvis al si del Govern, o fins i tot que en forci l'expulsió d'ERC. Els presos que han assistit a la comissió d'investigació del 155 aquest dimarts al Parlament han demanat unitat i que JxCat i ERC superin les seves discrepàncies. A les dotze del migdia d'aquest dimecres, doncs, se sortirà de dubtes i es veurà el contingut real de la proposta del president.

També et pot interessar...