Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Quim Torra, durant una reunió telemàtica

Torra ja no és president: El TSJC ordena que la inhabilitació sigui efectiva des d'avui

El TSJC ha fet pública l'execució de la sentència

Imatge de Quim Torra, durant una reunió telemàtica
Quim Torra ja no és president de la Generalitat. | Catalunya Diari

El TSJC ha anunciat aquest dilluns, 28 de setembre, a primera hora de la tarda, que ha obert l'execució de sentència i que la inhabilitació de Torra és efectiva des d'aquest dilluns. La sentència de la seva inhabilitació, doncs, és ferma. Quim Torra serà notificat aquest mateix dilluns, de manera que deixarà de ser president de la Generalitat de manera imminent.

Torra ha passat el migdia d'aquest dilluns a la Casa dels Canonges, l'edifici adjacent al Palau de la Generalitat que és la residència oficial del president, amb l'equip jurídic de la Generalitat i el seu advocat, Gonzalo Boye. S'espera que a primera hora de la tarda li arribi la notificació procedent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que farà efectiva la primera inhabilitació d'un president de la Generalitat durant l'exercici del seu càrrec. 

Demana que s'abstingui de dur a terme actuacions pròpies de la presidència

En una interlocutòria de sis pàgines dictada poques hores després de la sentència del Suprem, el TSJC diu que «es procedirà a fer efectiva, des d'avui, la inhabilitació» de Torra «en el càrrec de govern que actualment ocupa». També es requerirà personalment a Torra que «s'abstingui d'exercir o dur a terme actuacions pròpies dels càrrecs públics pels quals ha estat inhabilitat».

L'efectivitat de la inhabilitació també es comunicarà al secretari de Govern, Víctor Cullell, i s'expedirà un ofici dirigit a Aragonès perquè activi la substitució interina de Torra, prevista a la Llei de la Presidència del 2008 i a l'Estatut d'Autonomia. Segons la legislació, s'aprovarà un decret que també es comunicarà al Parlament de Catalunya. De fet, la inhabilitació també es comunicarà directament al president de la cambra catalana, Roger Torrent, i a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

El TSJC recorda que contra la sentència del Suprem no es pot presentar cap recurs ordinari ni extraordinari, excepte de revisió o empara constitucional. El tribunal ha convocat una audiència el proper 5 d'octubre per fixar els termes de la liquidació de les penes imposades. La interlocutòria es pot recórrer, però el recurs de súplica no en suspèn la seva efectivitat.