Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra, president de la Generalitat, en una reunió del Consell Executiu.

L'últim intent de Torra per tornar a ser president: Presenta un nou recurs

Considera que se l'ha inhabilitat sense que s'hagi complert un tràmit previ

Quim Torra, president de la Generalitat, en una reunió del Consell Executiu.
El Govern va substituir Quim Torra el passat dimecres. | ACN

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat al llarg de la setmana, en diverses aparicions públiques, que esgotarà totes les vies per contrarrestar la seva inhabilitació, dictada després del 'no', per part del Tribunal Suprem, del recurs de cassació contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del desembre passat, que ja incloïa aquesta pena d'inhabilitació per a càrrecs públics per un període d'un any i mig.

Recurs d'empara al Constitucional; recurs de súplica al TSJC

Després d'acudir al Tribunal Constitucional, via prèvia per anar a la justícia europea on ja ha anunciat que pensa dur el cas, Torra ha fet una altra petició judicial inesperada. Aquest dijous, 1 d'octubre, la seva defensa ha presentat un recurs de súplica al tribunal que el va condemnar en primera instància, el TSJC. El text demana al tribunal anul·lar l'execució e la seva condemna d'inhabilitació perquè considera que s'han saltat un pas: segons Torra, encara no s'ha declarat formalment ferma la sentència del 19 de desembre de 2019, la primera, dictada pel mateix TSJC.

D'aquesta manera, i sempre seguint l'argumentació de Quim Torra i la seva defensa, el TSJC va executar la inhabilitació dilluns, dia 28 de setembre —a les 16.45h van notificar-li al llavors president l'entrada en vigor de la inhabilitació—, sense que prèviament s'hagués declarat ferma la sentència de primera instància. La defensa argüeix que això causa una situació de «nul·litat manifesta» perquè la Llei d'Enjudiciament Criminal estableix que l'execució de la sentència «ha de quedar supeditada a la declaració de la seva fermesa», que l'equip jurídic de Torra considera que no s'ha produït.

Demanen suspendre la sentència i que, per tant, Torra pugui tornar a ser president

En base a tots aquests arguments, i també explicant que s'ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, la defensa del president Torra ha demanat la suspensió de la condemna al TSJC mentre no es resolgui el recurs de l'alt tribunal. Si s'accedís a aquesta petició, cosa altament improbable, Quim Torra seria restituït de nou a la presidència de la Generalitat: el decret de sustitució que donava el relleu interí a Pere Aragonès inclou una disposició que permet retornar plens poders a Torra en cas de suspensió de la seva condemna.

El retorn de Torra a Palau és molt improbable, però la seva defensa esgota totes les vies per intentar el seu retorn a la presidència i, alhora, per preparar la defensa del cas als tribunals europeus.