Torra torna a demanar un referèndum pactat que refermi la validesa de l'1-O

El president de la Generalitat ha insistit en què si no hi acord amb l'Estat «seguirem fent el nostre camí»

Imatge d'arxiu del president de la Generalitat Quim Torra
Imatge d'arxiu del president de la Generalitat Quim Torra | CatalunyaDiari.cat

El president de la Generalitat Quim Torra ha insistit aquest dimecres al matí, en una entrevista concedida al programa ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, en què l’única negociació que volen fer «és la d’un referèndum pactat amb l’Estat».  Després de la conferència política que va pronunciar ahir al Teatre Nacional de Catalunya, Torra ha afirmat que aquesta és l’única opció que contempla pel futur immediat i que si des de Madrid tanquen la porta «seguirem el nostre camí».

«L'1 d'octubre va ser vàlid.», ha declarat Torra que també ha defensat les concentracions del 3 d’octubre i la declaració política del 27 d’octubre. El president ha recordat que ja li va dir a Pedro Sánchez en la seva primera trobada que: «hem de ser capaços de desbordar els marcs que tenim un i l’altre». Davant una negativa del govern espanyol a parlar de l’autodeterminació, ha assenyalat que les seves primeres passes seran iniciar el procés constituent.   

No convocarà eleccions encara que les sentències siguin condemnatòries

«No tinc cap intenció de convocar eleccions», així de contundent es mostrava Torra quan li preguntaven sobre aquesta possibilitat encara que matisava que «dependrà del grau d’injustícia que apliqui l’Estat». Quim Torra, per a qui «estem davant d'un judici polític claríssim», confirmava que els polítics empresonats li haurien demanat ser «moneda de canvi en cap tipus de negociació».

Quim Torra, durant la conferència al Teatre Nacional de Catalunya
Quim Torra, durant la conferència al Teatre Nacional de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

Sobre l'oferta de la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, d’utilitzar la cambra baixa com lloc on exposar les seves idees, Torra ha comentat: «quan m'inviten a un sopar sempre intento abans saber si hi vaig com a convidat o com a primer plat». El president deixava oberta la possibilitat d’anar-hi sempre que fos per tenir un debat sincer i no per patir «una humiliació».

Crida a la mobilització a través d’una gran marxa pels drets civils

«Cal més acció no violenta, més organització, més coordinació», amb aquest tipus de manifestacions ha incidit Torra en la necessitat de fer al país una «gran marxa» pels drets civils i nacionals fins que es coneguin les sentències del Tribunal Suprem. 

Comparant la situació catalana amb els Estats Units dels 50 o 60, ha afirmat que: «Sense les marxes de Martin Luther King, els negres dels Estats Units haurien aconseguit els seus drets civils?» I ha recordat que «un 80% de la gent que vol un referèndum vinculant, que no està d'acord amb la repressió que està fent l'estat espanyol i que no considera com a pròpia la institució monàrquica.»

 


Comentaris

envia el comentari