URGENT

🔴 Caos per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Torra demana a Sánchez un referèndum o votarà «no» a la investidura

Quim Torra li demana al líder socialista que faci «una proposta per donar veu al poble de Catalunya»
Quim Torra i Pedro Sánchez encara no han arribat a un acord sobre la investidura | cedida

 

Quim Torra ha escrit una carta oberta al president en funcions Pedro Sánchez on, a canvi de la investidura, li demana que «faci una proposta per donar veu al poble de Catalunya; si no és així, la meva posició serà votar no a la seva investidura». Així ho anuncia en un text publicat a ‘La Vanguardia’.

 

Torra recorda al dirigent del PSOE que, tant un com l’altre, fa un any que són dirigents dels seus «respectius països» i per tant li demana valorar si «hem avançat cap a una solució, o si pel contrari, el conflicte polític s’ha agreujat». A més a més, expressa que la moció de censura a Mariano Rajoy «era una invitació a un camí de diàleg i negociació» per poder, entre altres, resoldre la situació de Catalunya de la forma en la qual «la majoria de països moderns i democràtics resolen els seus problemes».

 

El balanç actual «no és positiu»

El president català ha apuntat que tot i que de la moció al govern de Mariano Rajoy fa més d’un any, el balanç que es fa no és «positiu». Argumenta que la seva arribada al Govern estatal «ha comportat més repressió política», també li retreu les noves causes obertes als jutjats, la persecució ideològica a l’estranger i un control extraordinari dels comptes de la Generalitat, entre moltes d’altres coses.

 

Torra, fent notar el seu desacord al líder socialista, afegeix; «Tot això no és poc tenint en compte que vostè —Pedro Sánchez— va accedir a la presidència gràcies al suport de la majoria dels diputats catalans, dels grups independentistes, en un gest de generositat i amb un vot de confiança», i matisa que aquest «no s’ha vist compensat de cap manera».

 

Quim Torra no entén com, després d’una reunió inicial a la Moncloa «on vam estar d’acord en el fet que el conflicte era de naturalesa política» i que, per tant, exigia solucions polítiques; i una segona reunió a Pedralbes on considera que van «construir una base per continuar parlant explorant solucions» els socialistes van decidir «aixecar-se de la taula de diàleg» per endinsar-se en unes eleccions legislatives que ell considerava «ja celebrades».

 

Si no hi ha canvi «no té cap sentit donar-li una vegada més suport»

El president de la Generalitat també li ha exigit respecte per als altres i li ha reclamat el dret a l’autodeterminació: «Ningú pot forçar un sistema de govern sobre una nació que hauria de tenir el dret a decidir sobre el seu propi destí». «L’invito a mirar lluny. La millor manera de mirar de prop a la gent que ens ha donat la seva confiança» i invita a Sánchez a pensar en una solució que sigui de llarg recorregut i no només un interès a curt termini per aquesta investidura.

 

El líder independentista també li demana que faci «una proposta per donar veu al poble de Catalunya», d’altra forma no tindria el seu suport per renovar la presidència i per tant la seva posició seria votar «no a la investidura».

 

Està en les mans del líder socialista «canviar aquest rumb que no porta enlloc» insisteix el català, i li assegura que està disponible per parlar sobre la situació. Conclou amb un lament a haver-se de comunicar amb qui és el president en funcions a través de carta perquè aquest no va acceptar la «invitació al diàleg».

 

També et pot interessar...