Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra en una roda de premsa a la Generalitat de Catalunya el 6 de febrer de 2020

Torra demana a Sánchez el retorn de les competències per dirigir el desconfinament des de Catalunya

El govern català ha aprovat aquest dissabte el pla de desconfinament que traslladarà avui mateix al president espanyol

Quim Torra en una roda de premsa a la Generalitat de Catalunya el 6 de febrer de 2020
Quim Torra vol que el desconfinament es gestioni des de Catalunya. | Catalunya Diari

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha demanat aquest dissabte al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el retorn de competències al govern català per tal que el desconfinament, quan es produeixi, es dirigeixi des de Catalunya. El president català ha defensat que «no es pot planejar el desconfinament a 600 quilòmetres de distància».

Quim Torra ha anunciat aquesta demanda després del Consell Executiu extraordinari, que ha aprovat el pla de desconfinament que es preveu aplicar a Catalunya. Aquest pla de desconfinament, dividit en cinc fases i que es basa en l'informe realitzat per l'investigador Oriol Mitjà, es remetrà aquesta mateixa tarda al president Sánchez, per tal que es posi sobre taula en la reunió setmanal del govern espanyol amb els presidents autonòmics.

Per tal de recuperar les competències, la Generalitat planteja tres escenaris al govern espanyol. Aixecar l'estat d'alarma, mantenir-lo només en alguns territoris d'Espanya, o modificar l'estat d'alarma perquè la competència a Catalunya passi a ser de la Generalitat.

La situació epidemiològica marcarà el desconfinament

Quim Torra ha explicat que Pla de Transició del Confinament, Desconfinament Gradual i Nova Normalitat encara no té data perquè «les decisions que prengui el Govern es basaran sempre en les dades epidemiològiques». En aquest sentit, el president ha assenyalat que «establim tres criteris en la presa de decisions: la seguretat, la traçabilitat i la integritat».

Ara cada conselleria presentarà el seu pla sectorial de desconfinament, i es crearà un comitè d'experts juristes, també amb presència del Govern, que garanteixi els drets de la ciutadania.

La nova normalitat arribarà en cinc fases

El president de la Generalitat ha detallat que el pla de desconfinament permetrà portar Catalunya a una nova normalitat en cinc fases. El primer pas, encara sense data, suposarà la tornada de les persones sanes a llocs de treball no essencials, mentre que en una segona etapa es permetrà el desconfinament parcial i controlat de sectors molt concrets, com menors i majors de 65 anys. Es podrà passejar o fer esport en franges horàries limitades, de manera individual i respectant la distància de seguretat.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

La tercera fase del pla de desconfinament suposarà l'obertura progressiva de comerços no essencials, amb limitacions de superfície i aforament. Així mateix es permetran esdeveniments amb un aforament màxim de 30 persones. En aquesta fase també podran començar a obrir cafeteries, bars i restaurants, adoptant mesures especials, en funció de la seva dimensió.

L'obertura d'escoles i equipaments culturals i esportius, fent-ne un ús individual, arribarà en la quarta fase. Mentre que el cinquè i darrer pas serà la celebració d'esdeveniments socials, culturals i esportius amb un aforament superior a les 30 persones. Segons ha anunciat el president Torra, aquesta fase «només arribarà un cop el risc sigui molt baix».