Quim Torra denuncia la secretària d'España Global pel document que va elaborar sobre el procés

La querella acusa Irene Lozano de delictes de calúmnies, prevaricació, obstrucció a la justícia i atemptar contra la presumpció d'inocència dels investigats

Segons Torra, el document en questió «criminalitza el moviment independentista»
Segons Torra, el document d'España Global «criminalitza el moviment independentista» | CatalunyaDiari

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha interposat aquest dijous una denúncia davant la Fiscalia contra la secretària d'Estat d'España Global, Irene Lozano, pel document que va crear i distribuir aquest organisme intentant desmuntar l'argumentari del Govern respecte del procés català. 

Segons el president, Lozano i els que hi van col·laborar en el document podrien haver incorregut en delictes de calúmnies, prevaricació i obstrucció a la justícia, i assegura que la secretària d'Estat hauria vulnerat la independència del poder judicial, la presumpció d'innocència dels presos independentistes, i el dret a tutela judicial efectiva.

Calúmnies sobre l'1-0

L'informe 'La realitat del procés independentista', segons Torra, vulnera la presumpció d'innocència dels presos polítics i suposa un delicte de «calúmnies» pels raonaments que s'inclouen sobre els fets de la tardor del 2017 a Catalunya.   

En concret, segons la denúncia, el document «atempta directament contra la presumpció d'innocència de les persones investigades o encausades» pels esdeveniments que es relaten en l'informe d'España Global. 

Segons la querella, l'informe «atribueix com a cert i indiscutible l'incompliment a determinades autoritats de la Generalitat de Catalunya (...) que qualifica d'actuacions d'assetjament al personal judicial d'altercats», o bé «prejutja fets atribuint-los el caràcter de supòsits de violència contra la policia en data 1 d'octubre de 2017».

El memoràndum elaborat per Lozano es va fer públic el 14 d'agost, ja amb la vista posada en l'escenari posterior a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. 

L'informe podria interferir en el judici del procés

«L'informe no és merament descriptiu ni objectiu, sinó que inclou nombroses opinions subjectives sobre els fets que van succeir a Catalunya l'1-O del 2017», destaca la querella de Torra, que acusa Lozano de «perjudicar» la imatge del país.  Segons Torra, insisteix que la comunicació del document no només «vulnera» la directiva europea sobre la presumpció d'innocència, sinó que «pot suposar una interferència en el poder judicial» perquè «criminalitza el moviment independentista abans que s'hagi dictat sentència pel Tribunal Suprem».

El relat que fa el memoràndum d'España Global de la tardor del 2017, segons la querella, «només es pot qualificar d'una veritable declaració de condemna per part d'una autoritat administrativa» -com seria el cas de l'organisme que dirigeix Lozano-, i inclou aspectes com «setge tumultuari» en referència al 20-S. En concret, la denúncia és per calúmnies, prevaricació i obstrucció a l'administració de justícia.

 


Comentaris

envia el comentari