Quim Torra, disposat a dimitir si no s’aproven els pressupostos de 2019

Assegura que «això és un mandat democràtic d'autoexigència», tot i que reconeix que «no es planteja no poder aprovar-los»

Imatge del president Torra al Parlament
Imatge del president Torra al Parlament | Cedida

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha deixat la porta oberta a dimitir i convocar noves eleccions si els pressupostos de l'any 2019 no són aprovats pel Parlament. «Els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats i em sembla que això és un mandat democràtic d'autoexigència», ha sentenciat en una entrevista a 'ACN'. Tot i això, reconeix que el govern català «no es planteja no poder aprovar-los».

«Tenim uns socis preferents, la CUP, que per a nosaltres mai han format part del problema sinó de la solució, com qualsevol independentista. Negociarem els pressupostos amb la CUP i amb la resta de grups, és clar. Però sempre hem dit que aquest projecte és de 70 diputats independentistes i ens agradaria que els pressupostos poguessin tirar endavant amb la CUP», afirma, encara que tampoc ha pogut assegurar que les converses amb els anticapitalistes acabin de la millor manera.

«Caldrà fer enormes sacrificis per ser independents»

D'altra banda, Torra també ha explicat sobre que tractarà la conferència política que donarà el pròxim mes de setembre. El president de la Generalitat voldrà «parlar dels enormes sacrificis que caldrà fer per ser independents». «És un tema del qual se n'ha parlat poc, tots hem de ser conscients des d'ara que si pretenem arribar a la independència, necessitarem tota la força i coratge, i fer millor les coses que l'octubre passat», ha insistit.

En aquest sentit, creu que s'ha de «crear un moment» per materialitzar la república catalana i poder «fer-la efectiva». Per això, vol demanar als independentistes «preparació per quan arribi el moment de fer efectiva la República». «La meva confiança en el poble català és absoluta. La República és irreversible. Si sabem moure'ns de manera intel·ligent, podem aconseguir-ho», afirma.

Quim Torra en una imatge d'arxiu
Quim Torra en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

A l'octubre es van fer coses malament

Torra també ha volgut fer un viatge en el temps i tornar al passat mes d'octubre per trobar alguns dels errors que, segons ell, es van cometre i no s'han de tornar a repetir. «Veiem que potser necessitàvem més plans de contingència, organització i preparació per defensar la República proclamada. I aquí és on vull centrar l'energia», detalla el president de la Generalitat, reconeixen que «la revolució dels somriures va agafar una idea que no era la inicial».

Tres «moments» per materialitzar la República

Per últim, Torra creu que el 2019 hi haurà tres possibles moments per començar a materialitzar i donar forma a la independència de Catalunya. El primer d'ells serà el judici contra els encausats per l'1-O: «Ja sabem que seran judicis sense cap garantia de justícia i que ja sabem com els resoldria Europa. Però si a més arriben unes sentències d'escarment, inacceptables i intolerables per a la ciutadania, és possible que aquell sigui un moment», comenta.

«És possible que una gran victòria de candidatures republicanes als ajuntaments del país en les eleccions municipals» pugui ser una altra oportunitat. Si no, Torra deixa la porta oberta a unes noves eleccions «on es plantegés si les forces poden anar unides». «Per això ara cal màxima determinació i organització, i esperança que el moment vindrà», finalitza.


Comentaris

envia el comentari