Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Quim Torra, amb el dit índex aixecat, durant una intervenció al Parlament

Torra diu adéu al Parlament demanant a la ciutadania que les pròximes eleccions siguin un plebiscit de l'1-O

L'expresident insta el pròxim Parlament a decidir entre «monarquia espanyola o república catalana"

Imatge de Quim Torra, amb el dit índex aixecat, durant una intervenció al Parlament
L'expresident Quim Torra ha participat aquest dimecres en el ple específic sobre la seva inhabilitació. | Europa Press

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha posat en mans dels catalans l'èxit del projecte independentista, assegurant que és necessari que els ciutadans converteixin les pròximes eleccions catalanes en un plebiscit del mandat de l'1-O de 2017. Ho ha dit en la seva compareixença al Parlament durant el ple específic sobre la seva inhabilitació, que ha començat amb una ovació dels diputats independentistes, que en entrar Torra a l'hemicicle s'han posat en peu i l'han aplaudit durat gairebé un minut.

Quim Torra ha assegurat que «em nego a acceptar i banalitzar la repressió d’un Estat que posa per davant la seva pàtria plena de banderes i desfilades militars», alhora que ha afirmat que «vivim un cop d’Estat a la democràcia i a les institucions del país». En aquest sentit, l'expresident ha apel·lat als tribunals de Drets Humans d'Europa, que, segons ha dit, «ja coneixen les maneres de l’Estat espanyol, i sé que només a Europa podem tenir un judici just. Guanyarem el plet legal pels drets civils dels catalans».

Des del faristol del Parlament, Torra ha comparat l'Estat espanyol amb un «règim autoritari» per haver-lo inhabilitat per no despenjar una pancarta i ha dit que és «inèdit» i «impensable» que això pugui passar a cap altre estat europeu.

El pròxim Parlament haurà de decidir entre «monarquia espanyola o república catalana»

En la seva intervenció, l'expresident Torra també ha defensat que la «voluntat de ruptura democràtica és l'única manera d'independitzar-se», per la qual cosa ha insistit en la importància de la pròxima cita electoral. «Tenim unes eleccions per davant per a demostrar-ho. De nosaltres i de tots els catalans depèn del fet que sigui un plebiscit de ratificació del mandat de l'1-O o que sigui una altra cosa», ha afegit.

Torra ha retret a l'Estat que els tres últims presidents catalans —Artur Mas, Carles Puigdemont i ell mateix— hagin estat «apartats o inhabilitats per defensar el que diuen les urnes». I s'ha dirigit als diputats de l'hemicicle: «Que el pròxim Parlament que sorgeixi de les urnes sigui fidel al mandat de la ciutadania: O Monarquia espanyola o república catalana». El 131è president de la Generalitat ha acabat la seva intervenció amb el clam: «Per Catalunya i per la vida, visca la república catalana».

Després de la seva intervenció, Quim Torra ha abandonat el Parlament de Catalunya, sent acomiadat i aplaudit pels membres del Govern i diputats independentistes, que l'han acompanyat fins a la porta.