Nova sortida de to de Torra: S'enfronta a la Justícia en una nova causa per la pancarta

L'expresident afirma que la justícia espanyola «s'ha acostumat a intervenir en els afers propis de la política»

Quim Torra, president de la Generalitat, en una reunió del Consell Executiu.
Quim Torra s'ha enfrontat de nou a la Justícia aquest dimarts. | ACN

Quim Torra ha replicat aquest dimarts la magistrada del jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona, que ha deixat l'expresident de la Generalitat a un pas del seu segon judici per desobediència a resolucions judicials, arran de la pancarta de suport als «presos polítics» penjada a Palau. En una nota de premsa de la seva oficina d'expresident, Torra respon els termes de la jutge, María Antonia Coscollola, que identifica l'acció de l'expresident com a «contumaç rebel·lia».

«Si això vol dir tornar-hi un cop i un altre plantant-se davant l'Estat en defensa dels drets fonamentals dels catalans, l'acusació és correcta», ha reblat. A més, Torra ha alertat que la justícia espanyola «s'ha acostumat a intervenir en els afers propis de la política». D'aquesta manera, doncs, Torra ha protagonitzat una nova sortida de to davant de la Justícia, tal com ja va fer en el judici de la primera causa, que va acabar amb la seva inhabilitació, reconeixent obertament que havia desobeït el mandat judicial de despenjar la lona.

Un al·legat de Torra contra la justícia espanyola

Torra considera que aquest «nou pas repressiu contra la llibertat d’expressió i contra els drets civils més elementals demostra la voluntat de marcar l'agenda política i el calendari per part del poder judicial». A més, l'expresident subratlla que «queda força evidenciada la sintonia entre la fiscalia i l'extrema dreta que continua exercint d'acusació popular en les persecucions contra els independentistes».

La magistrada dona per finalitzada la instrucció contra Torra i ara dona 10 dies a les parts perquè presentin els escrits d'acusació i defensa. Aquest nou procediment judicial va ser impulsat per l'entitat Impulso Ciudadano. En la seva resolució, el jutjat constata que la conducta de l'investigat «demostra indiciàriament una contumaç rebel·lia enfront d'allò ordenat» pel TSJC el 19 de setembre del 2019, que va donar-li 48 hores perquè retirés la pancarta.

Segons la magistrada, es va produir presumptament per part de l'investigat una «falta d'acatament» de la resolució judicial. Pel que fa als fets del 3 de gener del 2020, quan algú va tornar a col·locar de nou una pancarta, la resolució conclou que no s'ha pogut determinar la persona o persones que la van tornar a penjar ni tampoc si en aquesta nova acció hi va participar d'alguna forma l'expresident. Torra ja va ser inhabilitat, precisament, per no retirar aquesta pancarta en campanya electoral.

Torra, inhabilitat per no despenjar la pancarta

Aquesta és la segona causa judicial a què s'enfronta l'expresident de la GeneralitatQuim Torra a causa de la pancarta en defensa dels presos de l'1-O que la Junta Electoral va obligar a retirar. En l'anterior, la sentència de la qual es va conèixer el passat 28 de setembre de 2020, Torra va ser inhabilitat políticament i, aquell mateix dia, va quedar cessat de la presidència de la Generalitat que exercia fins aquell moment. Ara, l'expresident s'enfronta a aquesta segona causa sota l'acusació de «contumaç rebel·lia» i, alliberat del càrrec, ha optat per tornar a desafiar la Justícia.


Comentaris

envia el comentari