Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control al Parlament

Torra fa balanç de la seva presidència però evita parlar d'eleccions en el debat de política general

Denuncia que Espanya posi «tota la maquinària» contra ell i emmarca la vista al Suprem en un «cercle de repressió»

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control al Parlament
Quim Torra ha evitat parlar d'eleccions aquest dimecres al Parlament. | ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha obert aquest dimecres, 16 de setembre, el debat de política general amb què el Parlament de Catalunya enceta el curs polític. Torra, que ha intervingut durant prop de dues hores, ha fet un discurs amb to de final de mandat, fent balanç de la legislatura; però ha evitat en tot moment parlar d'eleccions autonòmiques, la convocatòria de les quals s'allunya després que Torra hagi instat la cambra a «seguir treballant per aturar la pandèmia». 

«El meu únic objectiu és combatre la Covid. Inhabilitar un president és provocar una etapa d'inestabilitat, precisament ara. Serviré el país fins l'últim minut de la meva presidència i fins les últimes conseqüències», ha dit el president de la Generalitat des de la tribuna del Parlament de Catalunya.

Un discurs de balanç de la lesgislatura

A la sessió plenària d'aquest dimecres, Torra ha repassat l'obra de Govern i ha destacat la gestió de la pandèmia. El cap de l'executiu ha demanat centrat els esforços en la recuperació de l'epidèmia, i ha instat l'oposició a reclamar a l'Estat que aturi «l'asfíxia econòmica» i el dèficit d'infraestructures. Torra ha apuntat que Catalunya paga un 19,5% més en la mitjana territorial, i que percep un 1,2% menys. El cap del Govern ha criticat la «interferència» de Madrid en la política catalana, i ha tret pit d'haver aprovat els pressupostos del 2020 i del desplegament de la fibra òptica.

Torra ha anunciat que dilluns que ve una trentena d'experts sanitaris li enviaran un document amb les bases per dur a terme la reforma del sistema de salut. El president ha demanat «col·laboració» a l'oposició per fer un debat «honest» sobre aquesta reforma. El cap del Govern ja havia reclamat abans «més recursos» per afrontar la recuperació econòmica, sanitària i social després de la crisi del coronavirus: «Necessitem els nostres recursos, els que generem els catalans i que desapareixen absorbits pel forat negre de Madrid».

Torra, que ha tornat a avisar a Pedro Sánchez que la Generalitat farà «el dèficit que faci falta», i ha reclamat 5.000 MEUR a l'Estat en transferències directes. El president ha exigit gestionar els fons europeus des de Catalunya, i ha instat l'oposició a pressionar l'Estat en aquest sentit.