Torra assegura que Felip VI «ja no és el rei dels catalans»

El president de la Generalitat manté el seu veto al monarca tot i remarcar que «mai no és tard per demanar perdó»

Salutació entre Torra i Felip VI a la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarrgona
Salutació entre Torra i Felip VI a la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarrgona | cedida

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut ser «molt clar» amb Felip VI després que aquest dilluns es fes públic que el monarca estaria disposat a dialogar amb els partits independentistes. «Mai no és massa tard per demanar perdó», ha remarcat Torra en referència a les declaracions que va fer el rei Felip sobre Catalunya el passat mes d'octubre.

Tot i això, Torra ha assegurat amb rotunditat que «Felip VI ja no és el rei dels catalans» per molt que ara «digui que està d'acord amb les tesis del govern espanyol» i estigui disposat a obrir un diàleg. «Em sembla molt bé que pretengui fer aquest gest, tot i que veurem en què s'acaba concretant, però tenim molt clara la nostra posició sobre el Rei», ha sentenciat el president de la Generalitat.

En aquest sentit, Torra ha insistit que «no invitarà» al rei Felip a cap acte que sigui organitzat per la Generalitat de Catalunya, així com ha afirmat que ell tampoc «assistirà» a cap esdeveniment al qual pugui ser convidat per la Casa Reial.

Disposat a tenir una trobada amb el rei

El president de la Generalitat considera que va fer bé en demanar-li una reunió al monarca quan va venir a la inauguració dels Jocs del Mediterrani i assegura que «tornaria a demanar-li i fins i tot, si volgués venir al Palau de la Generalitat, el rebria amb molt de gust».

«Voldria que vingués per explicar-li la gravíssima situació política que viu el país, amb presos polítics, exiliats, milers de catalans encausats i el dret a l'autodeterminació criminalitzat. Voldria explicar-li tot això i no he tingut oportunitat», ha explicat, afirmant que està «disposat a explicar la gravíssima situació que viu Catalunya a qui sigui, fins i tot al rei d'Espanya».

El rei Felip, disposat a dialogar amb els partits independentistes

Felip VI estaria obert al diàleg i a «bastir ponts» amb els partits independentistes, segons va asegurar aquest dilluns el president del Parlament balear, Baltasar Picornell, després de tindre una audiència amb el monarca al palau de l'Almudaina de Palma de Mallorca. «Hem parlat també del tema de Catalunya, intentar intervenir dins el procés», ha reconegut el membre de Podem.

En aquest sentit, Picornell va assegurar que hi ha «partits reticents» a la negociació, però que Felip VI «està intentant parlar amb les parts que realment estan disposades a bastir aquests ponts» perquè creu que és necessària una mediació entre els partidaris del procés independentistes i els de la unitat d'Espanya.


Comentaris

envia el comentari