ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma més de 40.000 nous casos de Covid-19 i 492 morts per la malaltia

El president Quim Torra fitxa Lluís Llach per al Fòrum Cívic Constituent

El cantautor podria presidir el consell assessor que pretén activar el debat ciutadà sobre el model de país, que el Govern podria crear la setmana vinent

El cantautor Lluís Llach és el darrer fitxatge del president Quim Torra
El cantautor Lluís Llach és el darrer fitxatge del president Quim Torra | CatalunyaDiari.cat

El cantautor Lluís Llach és la persona escollida pel president Quim Torra per al Fòrum Cívic Constituent, la plataforma que el cap de l'executiu vol posar en marxa per impulsar un debat ciutadà sobre el model de país. Segons ha avançat el diari 'Ara', l'exdiputat de Junts pel Sí treballa des de fa temps amb altres experts en l'organització d'aquest nou espai de debat nacional, i es perfila per formar part i fins i tot presidir el consell assessor, que es podria crear dimarts que ve durant la reunió de Govern. 

L'objectiu és activar el debat ciutadà

Les fonts consultades pel mitjà mencionat han confirmat que, per tal d'institucionalitzar el Fòrum Cívic Constituent, es crearà el consell assessor, que dependrà del departament de Presidència. Es tracta de la mateixa fórmula jurídica que es va emprar en el passat per al Consell Assessor per a la Transició Nacional o per a la Reactivació Econòmica i el Creixement. Es tracta d'entitats formades per membres voluntaris, que no perceben cap sou. 

Les mateixes fonts han confirmat, però, que el consell no assumirà la responsabilitat de redactar cap projecte de Constitució, i que servirà únicament per activar el debat ciutadà, que després posarà les bases d'una eventual carta magna. La discussió, segons el mateix Quim Torra, estarà dividida per àrees temàtiques, i també en funció de les vegueries. 

El Govern, pendent de l'actitud de l'executiu espanyol

Lluís Llach ja va ser, en el passat, encarregat de presidir la comissió d'estudi del procés constituent al Parlament, durant la darrera legislatura, tot i que les seves conclusions, que incorporaven entre altres coses la via unilateral, no es van traduir en un procés participatiu. La inclusió del referèndum de l'1-O, i les posteriors discrepàncies entre les formacions polítiques van fer que quedés a l'oblit. 

Imatge del Parlament de Catalunya durant la votació d'aquest dijous a la tarda
Imatge del Parlament de Catalunya durant la votació de reprovació del rei Felip VI | Cedida

 

Ara, un dels grans dubtes del Govern és si aquest consell assessor serà impugnat pel govern espanyol immediatament després de la seva aprovació, tenint en compte que l'executiu de Pedro Sánchez va recórrer, fa uns dies, la reprovació simbòlica de Felip VI al Parlament. 


Comentaris

envia el comentari