Inhabilitat per unanimitat: La sentència que el Suprem prepara per Quim Torra

'El Español' avança la sentència, que serà pública en les properes hores

El president Quim Torra amb la mà aixecada i la Senyera darrere durant el discurs amb motiu de la Diada
Quim Torra podria ser inhabilitat pel Suprem per unanimitat. | Cedida

En les properes hores —és probable que sigui aquest mateix dilluns— es coneixerà la resolució del Tribunal Suprem sobre el recurs de cassació que el president de la Generalitat, Quim Torra, va presentar per la sentència d'inhabilitació que va dictar contra ell el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el desembre passat. 'El Español' avança aquest dilluns que el Suprem inhabilitarà Torra durant un any i mig per unanimitat dels cinc membres de la Sala Penal que presideix Andrés Martínez Arrieta. Segons el digital, la sentència ja està deliberada i decidida, i només queden els darrers detalls del seu redactat.

Segons la informació de 'El Español', no hi haurà, doncs, fissures entre els cinc membres del tribunal, que dictaran sentència a rebutjant el recurs de cassació i, per tant, donant suport a la decisió del TSJC, que esdevindrà ferma. Abans d'anar a Europa, Torra encara podrà recórrer al Tribunal Constitucional, però aquest recurs no té efectes suspensius i, per tant, la inhabilitació serà efectiva.

Una decisió unànime i senzilla

Segons el digital, la decisió dels cinc jutges de la Sala Penal del Suprem no ha estat gens complexa: el mateix Torra va reconèixer en seu judicial que havia desobeït l'ordre dictada per la Junta Electoral, de manera que la seva condemna per desobediència és gairebé inevitable. D'aquesta manera, malgrat que Torra al·lega en el seu recurs que la Junta Electoral no és una autoritat superior a la qual cal que el president de la Generalitat sotmeti les seves actuacions en períodes electorals, el Suprem serà clar en el seu dictamen i establirà doctrina sobre l'obligat sotmetiment de totes les autoritats als mandats que emeti la Junta Electoral Central.

A més, la sentència buscarà discernir el cas en qüestió de cap debat sobre la llibertat d'expressió, i el circumscriurà exclusivament a la obligació dels poders estatals d'obeir la Junta Electoral en períodes de comicis, cosa que aboca, doncs, a mantenir l'estricta neutralitat de les institucions públiques en aquests períodes. Tampoc es dona recorregut a les al·legacions de Torra que apunten a la parcialitat de membres de la JEC contra els quals, en canvi, el president no va presentar mai recurs. Torra, doncs, quedarà inhabilitat de forma clara amb la unanimitat dels membres de la Sala Penal del Suprem.


Comentaris

envia el comentari