Torra vol investigar l'actuació de Bosch pel cas d'assetjament del seu ex cap de gabinet

El president li exigeix que obri un expedient d'informació reservada pel suposat cas d'assetjament sexual

Quim Torra i Alfred Bosch en una reunió al Palau de la Generalitat.
El president Torra i el conseller Bosch, en una reunió al Palau de la Generalitat. | ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat aquest dilluns al matí al conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, per demanar-li explicacions sobre el presumpte cas d'assetjament sexual per part del seu ex cap de gabinet Carles Garcias. Segons un comunicat de Presidència, Torra ha exigit a Bosch que el departament d'Exteriors sol·liciti a Funció Pública l'obertura d'un expedient d'informació reservada per determinar els fets ocorreguts.

El departament d'Exteriors assegura que després de rebre informacions sobre «actituds masclistes i sexistes» per part de Garcias va impulsar d'ofici una investigació interna. Per la seva banda, ERC afirma que va instar el departament a cessar-lo i que l'ha suspès cautelarment de militància.

Torra demana explicacions al conseller Bosch

Torra ha demanat a Bosch explicacions sobre per què no es va activar el protocol de la Generalitat corresponent a situacions d'assetjament sexual. I ha remarcat que fins ara no consta cap comunicació del Departament d'Exteriors a la Direcció General de la Funció Pública. En aquest context, el president català ha comunicat al conseller Bosch l'obertura d'una inspecció de serveis de personal per esclarir què ha passat i saber els motius pels quals no es va activar el protocol «obligatori».

El cap de l'executiu català ha exigit a Bosch que el seu departament sol·liciti a Funció Pública l'obertura d'un expedient d'informació reservada per determinar els fets, així com un expedient de clima laboral per determinat si les persones afectades poden desenvolupar la seva activitat professional amb normalitat. El comunicat referma el compromís del Govern contra les violències masclistes i l'assetjament sexual i garanteix que s'investigarà "si s'ha produït desprotecció de les persones que hagin pogut ser víctimes d'assetjament i si s'ha actuat amb totes les garanties per a les persones afectades per aquest cas".

Comunicats d'Exteriors i d'ERC

Aquesta matinada, en dos comunicats per separat, tant el Departament d'Exteriors com ERC han donat la seva versió. Segons el departament que lidera Bosch, després de rebre informacions sobre «actituds masclistes i sexistes» d’un treballador eventual es va impulsar d’ofici una investigació interna per tal d’esclarir els fets. I després, com que la investigació no va desmentir els fets, el departament assegura que va obrir un nou procés intern de forma coordinada amb ERC, que actualment continua obert.

Des del partit concreten que quan van saber el procés que s'havia iniciat al departament, la Vicesecretaria General de Dones d’Esquerra Republicana, encapçalada per Raquel Sans, va instar al Responsable de Compliment Ètic a iniciar un procés d’investigació. Un procés que va activar els «protocols interns de prevenció, gestió i correcció per tal de garantir la protecció i el correcte acompanyament de les víctimes».

ERC explica que amb el procés obert el partit va instar el departament a fer fora el cap de gabinet en considerar que les infirmacions ja eren «suficients». Un cessament que es va produir el 24 de gener. A l’espera de les conclusions de l’informe del Responsable de Compliment Ètic, ERC l'ha suspès cautelarment de militància i de tots els càrrecs interns.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari