Torra es planta i no pagarà les multes de la JEC: «Estic disposat a anar a la presó»

«Caldrà que em robin aquests diners si els volen cobrar», diu l'expresident

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que no vol pagar les tres multes que li imposa la Junta Electoral Central (JEC) per no haver retirat les pancartes i llaços grocs de la façana de la Generalitat el 2019.

En un comunicat, l'expresident diu que les multes, d'un total de 8.500 euros, «formen part d'un procés repressiu de coerció de la llibertat d'expressió i de persecució de l'independentisme a Catalunya». «No pagaré aquestes multes i, per tant, caldrà que em robin aquests diners si els volen cobrar», assegura. De fet, Torra afirma que no les pagarà voluntàriament i afegeix que està «disposat a anar a la presó, si cal». 

Torra recorda que ja ha intentat recórrer aquestes tres sancions a la justícia, però es va acabar desestimant. Assegura que aquestes sancions formen part d'un plet legal encara viu perquè té intenció de recórrer-lo al TEDH per a la seva defensa.«Jo no pagaré voluntàriament aquestes multes, formen part del saqueig de legalitat que fa anys, decennis i segles que l'estat espanyol executa als Països Catalans», afirma, per afegir després que «mai» ordenarà cap pagament a la JEC perquè «actua de manera irregular per perseguir l'independentisme i els drets fonamentals com la llibertat d'expressió». L'expresident també diu que no vol que ningú pagui les multes per ell, tampoc la Caixa de Solidaritat, tot i que els agraeix que s'hi hagin ofert.D'altra banda, Torra defensa que la ciutadania «recuperi la iniciativa» i «tornin a caminar al mateix ritme i direcció les institucions, els partits, les entitats i la ciutadania». «El poble de Catalunya ha de reprendre el camí decidit cap a la independència sense esperar permisos ni diàlegs que no arribaran mai», apunta.

L’Audiència de Barcelona desestima el recurs de Torra

L’Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs de l’expresident de la Generalitat Quim Torra i ha confirmat que serà jutjat per desobediència per no haver despenjat la pancarta a favor dels polítics presos i exiliats del balcó de la Generalitat quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va ordenar el setembre del 2019, tot i que ja no era període electoral. En desestimar aquest recurs, l’Audiència deixa el president Torra a la porta d’un nou judici, que encara no té data fixada. No hi ha cap tràmit ni recurs possible previ a l’obertura del judici oral, i ara només cal que les parts presentin els seus escrits d’acusació o defensa. 

L’entitat espanyolista Impulso Ciudadano va demanar al TSJC que obligués Torra a retirar la pancarta. La sala contenciosa-administrativa va admetre la petició de mesures cautelars i el 19 de setembre  en va manar la retirada. El 23 de setembre, el TSJC va donar 48 hores a l’expresident per complir l’ordre. Torra no va despenjar la pancarta al·legant que la decisió no era ferma i es podia recórrer. Segons l’expresident, la pancarta era un exercici dels drets de llibertat d’expressió, participació política i exercici de càrrec representatiu.El tribunal recorda que les mesures cautelars en l’àmbit contenciós-administratiu s’han d’executar immediatament encara que es puguin recórrer posteriorment, i el mateix TSJC li havia advertit el 26 de setembre a Torra. La pancarta, finalment, es va retirar el 27 de setembre, després que el TSJC ho hagués encomanat als Mossos d’Esquadra. 


En un comunicat, l’oficina del president Torra ha afirmat que «amb aquesta nova decisió, la justícia espanyola demostra un cop més la seva determinació repressiva en defensa d’un interès polític concret a favor de la unitat indivisible de l’estat espanyol. Al Regne d’Espanya no hi ha justícia pels independentistes catalans, tan sols set de venjança contra l’esclat democràtic que va arribar al seu punt àlgid l’octubre del 2017. D’aleshores ençà, l’estat de les autonomies tan sols ha administrat repressió i persecució política contra un projecte polític legítim i democràtic. El president Torra no confia ni reconeix la capacitat d’administrar justícia per part dels òrgans judicials espanyols a Catalunya».


Comentaris

envia el comentari