YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Torra no anirà a la commemoració de l'aniversari de la Constitució Espanyola

El president de la Generalitat afirma que la carta magna «no és cap motiu de celebració a Catalunya»

El president Quim Torra no estarà present en els actes del 40 aniversari de la Constitució
El president Quim Torra no estarà present en els actes del 40 aniversari de la Constitució | Cedida

Quim Torra, no participarà en els actes de commemoració del 40 aniversari de la Constitució Espanyola.  Així ho hauria confirmat en una carta enviada al Congrés, al Senat i a la delegació del govern espanyol a Catalunya. El president de la Generalitat argumenta que la carta magna «no és cap motiu de celebració a Catalunya».

Com ja ha fet en altres ocasions, el president català deixaria plantat a la plana major de l’Estat, inclòs el rei Felip VI. Torra ha rebutjat la invitació que li van fer la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, i el president del Senat, Pío García-Escudero.    

L’Estat fa una interpretació «restrictiva, tancada i antiga»

Quim Torra expressa en la seva missiva que en els últims anys el text constitucional espanyol ja no és  «una finestra a la democràcia».  Considera que s’ha transformat en «una presó per la llibertat d’expressió» i la capacitat de decidir dels ciutadans.  Tot a causa de la «interpretació restrictiva, tancada, antiga i perpetuadora d’injustícies», que en fan els poders estatals, entre ells el cap de l’Estat.

Lamenta que els «governs de qualsevol color» no hagin utilitzat la Constitució com un element per solucionar el problema polític a Catalunya sinó com «un arma llancívola i una gàbia. El president de la Generalitat recorda que el text «permet i conté un reconeixement al dret d’autodeterminació» a través de la subscripció dels tractats internacionals.

El poble de Catalunya «vol superar el marc constitucional espanyol»

El president Torra manifesta que «la majoria política i social» de Catalunya comparteix la seva posició. Des de fa uns anys, explica que el Parlament de Catalunya denuncia que la Constitució ja no té el suport ni el reconeixement legítim dels catalans. Ha acusat l'Estat i el Tribunal Constitucional d'utilitzar-la en contra «del sentiment i l'expressió democràtica» que hi ha a Catalunya

Segons Quim Torra, «el poble de Catalunya ha dit clarament que vol superar el marc constitucional espanyol». Vol defensar així el «mandat democràtic i pacífic» que li van fer els ciutadans per crear una futura república catalana.


Comentaris

envia el comentari