Quim Torra amb mascareta pel carrer 2020

Torra no anirà a la conferència de presidents i demana a Sánchez una reunió telemàtica

El cap de l'executiu reprova la presència de Felip VI

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comunicat per carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no anirà divendres a la conferència de presidents autonòmics a La Rioja.

Així mateix, el cap de l'executiu català li reclama una reunió telemàtica «de president a president» per tractar les demandes pendents i el pla de reactivació de Catalunya. Torra havia sol·licitat participar a la conferència telemàticament per la situació de la covid-19 a Catalunya però Sánchez li va denegar.

El president català també argumenta que «no vol contribuir a netejar la imatge» de la Casa Reial en referència a la presència de Felip VI a la conferència i lamenta que la Moncloa no hagi volgut negociar el contingut de la trobada.

Segons Torra, la «forma» que Sánchez ha volgut donar a la conferència de presidents i la situació actual de la pandèmia a Catalunya li desconsellen ser-hi. El president de la Generalitat  assegura que no comparteix que «s'utilitzi una qüestió tan important i greu com la crisi sanitària i econòmica provocada pel coronavirus per implicar la Casa Reial», que segons ha assenyalat, està «més qüestionada que mai».

«Els demòcrates hem d'exigir que s'investigui la monarquia per les informacions publicades i es  depurin responsabilitats. No ens pertoca contribuir a netejar la seva imatge organitzant actes vinculats a una gran crisi que ha afectat tantíssima gent al nostre país, així com a Espanya», ha argumentat. I en aquest context, recorda que el Parlament ha aprovat demanar l'abdicació de Felip VI.

Torra afegeix que durant l'estat d'alarma va participar a les reunions dels diumenges amb els presidents autonòmics perquè «la urgència i l'emergència ens obligava a tots». I les ha definit com unes reunios  «ben poc útils»  i ha negat que es tractés d'una cooperació ni de coogovernança. En aquest context, el president català ha reivindicat que la relació del Govern de Catalunya i el govern d'Espanya ha de ser bilateral.

El rei Felip sí assistirà a la conferència de presidents

El rei  Felip VI assistirà a la conferència de presidents autonòmics que ha convocat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest divendres a San Millán de la Cogolla, a  La Rioja, segons han informat fonts del Palau de la Zarzuela.

El monarca presidirà l'obertura oficial de l'acte i mantindrà una trobada informal prèvia amb els assistents. Mentre que Quim Torra ja ha dit que no hi assistirà, la presència d'Íñigo Urkullu, no està confirmada.