Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra amb mascareta pel carrer 2020

Torra no anirà a la conferència de presidents i demana a Sánchez una reunió telemàtica

El cap de l'executiu reprova la presència de Felip VI

Quim Torra amb mascareta pel carrer 2020
Quim Torra no assistirà a la conferència de presidents autonòmics | Cedida

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comunicat per carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no anirà divendres a la conferència de presidents autonòmics a La Rioja.

Així mateix, el cap de l'executiu català li reclama una reunió telemàtica «de president a president» per tractar les demandes pendents i el pla de reactivació de Catalunya. Torra havia sol·licitat participar a la conferència telemàticament per la situació de la covid-19 a Catalunya però Sánchez li va denegar.

El president català també argumenta que «no vol contribuir a netejar la imatge» de la Casa Reial en referència a la presència de Felip VI a la conferència i lamenta que la Moncloa no hagi volgut negociar el contingut de la trobada.

Segons Torra, la «forma» que Sánchez ha volgut donar a la conferència de presidents i la situació actual de la pandèmia a Catalunya li desconsellen ser-hi. El president de la Generalitat  assegura que no comparteix que «s'utilitzi una qüestió tan important i greu com la crisi sanitària i econòmica provocada pel coronavirus per implicar la Casa Reial», que segons ha assenyalat, està «més qüestionada que mai».

«Els demòcrates hem d'exigir que s'investigui la monarquia per les informacions publicades i es  depurin responsabilitats. No ens pertoca contribuir a netejar la seva imatge organitzant actes vinculats a una gran crisi que ha afectat tantíssima gent al nostre país, així com a Espanya», ha argumentat. I en aquest context, recorda que el Parlament ha aprovat demanar l'abdicació de Felip VI.

Torra afegeix que durant l'estat d'alarma va participar a les reunions dels diumenges amb els presidents autonòmics perquè «la urgència i l'emergència ens obligava a tots». I les ha definit com unes reunios  «ben poc útils»  i ha negat que es tractés d'una cooperació ni de coogovernança. En aquest context, el president català ha reivindicat que la relació del Govern de Catalunya i el govern d'Espanya ha de ser bilateral.

El rei Felip sí assistirà a la conferència de presidents

El rei  Felip VI assistirà a la conferència de presidents autonòmics que ha convocat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest divendres a San Millán de la Cogolla, a  La Rioja, segons han informat fonts del Palau de la Zarzuela.

El monarca presidirà l'obertura oficial de l'acte i mantindrà una trobada informal prèvia amb els assistents. Mentre que Quim Torra ja ha dit que no hi assistirà, la presència d'Íñigo Urkullu, no està confirmada.