Torra apel·la a un nou 1-O: «Fins al final i amb totes les conseqüències»

Sobre els presos i exiliats ha assegurat: «No ens aturarem fins que siguin lliures i tornin a casa»

Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya
Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya | Cedida

Aquest diumenge ha tingut lloc al palau de la Generalitat un acte en suport a les persones que es van veure afectades per l’1-O on ha assistit el president Quim Torra i ha assegurat que la llibertat de l’1-O és «una idea elèctrica» que s’ha de perseguir «de nou fins al final i amb totes les conseqüències».

En aquest sentit, Torra ha advertit que «aquell primer d'octubre ens marca la fita per un nou moment, per un nou 1-O, en què haurem de fer exactament el mateix». I a continuació ha explicat: «Haurem de fer exactament el mateix, una cadena de confiances, d'esperit no violent, apostar-ho tot a la democràcia i sobre tot ser capaços, havent perdut la por, de fer el pas que vam fer, un acte de desobediència civil com pocs s'han fet a la història recent d'Europa, això és el que tenim per davant i ho hem de fer».

Cal mantenir la unitat i vèncer la por

Tanmateix, el president de la Generalitat també ha volgut advertir que per aconseguir fer-ho, cal que es mantingui la unitat i que la por no venci. D’aquesta manera va afegir: «Ens necessitem tots per tornar-hi, per consolidar aquesta victòria, si no res del que hem fet fins ara no tindria sentit, si ara la por ens vencés i no recuperéssim l'esperit de l'1-O per anar allà on hem d'anar, que és fer la República catalana».

Durant el començament de la seva intervenció en l’acte d’aquest diumenge, Torra ha recordat els polítics que estan a la presó i els exiliats: «No ens aturarem fins que siguin lliures i tornin a casa, i aquest llaç serà aquí fins que siguin lliures», referint-se al llaç groc que està al pati dels Tarongers on s’ha dut a terme l’acte.

A més a més, el president també ha volgut dedicar unes paraules especials als dirigents empresonats d’Òmnium i Assemblea, en Jordi Sànchez i Jordi Cuixart: «Ells són a la presó i d'alguna manera ens tenen empresonats amb ells. Que sàpiguen que som amb ells perquè ells representen part del que va representar l'esperit de l'1-O».

Interior del palau de la Generalitat, imatge d'arxiu
Interior del palau de la Generalitat, imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

L’1-O, el millor dels catalans

Per una altra banda també ha volgut animar «el poble de Catalunya», que va conformar la «llança» en la punta de la qual estan els polítics i els líders socials que van estar al capdavant de l’1-O. I ha reclamat: «Que ningú mai us arrabassi el primer d'octubre, perquè representa el millor que durant anys els catalans hem estat capaços de construir».

Segons Quim Torra, l’1-O va ser «un moment elèctric, de solidaritat i de fraternitat, que va excedir els independentistes per apel·lar la societat en general, perquè el que estava en joc era la democràcia, la llibertat d'expressió i la llibertat de pensament» i durant en el seu discurs ha advertit que «votar no és cap delicte, el delicte és que et peguin per anar a votar, i algun dia els qui van ordenar pegar, represaliar, seran jutjats per tribunals internacionals».

Tot el contrari, l’1-O «va ser un dia també en què els catalans perdem la por», una victòria segons el president, i en paraules de Pau Casals, «la terra es torna cel quan perds la por, no tingueu por a ser homes» i ha afegit «un home o una dona si no és lliure, no és res».


Comentaris

envia el comentari