Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra

Quim Torra informa els presos del 'procés' que tramitarà la seva posada en llibertat després del 10-N

La consellera de Justícia i la directora de la presó van comunicar el missatge als polítics durant aquest cap de setmana

Els líders del procés que actualment estan complint sentencia a la presó de Lledoners (Barcelona) han rebut aquest cap de setmana bones notícies des de la Generalitat. Segons han explicat fonts sindicals a ‘El Mundo’, els set presos independentistes van assistir dissabte a diverses reunions amb la consellera de Justícia de Quim Torra, Ester Capella, i el diumenge amb la directora de la presó, Susana Gracia. Allà se’ls ha traslladat que  a partir de les eleccions del pròxim 10 de novembre,  l’administració penitenciària catalana, en mans de  la Generalitat,iniciarà els tràmits necessaris perquè puguin sortir al carrer.

La visita de la consellera, d'Esquerra Republicana, va tenir lloc dissabte a la tarda. Les fonts consultades precisen que Capella els va reunir a tots - Oriol JunquerasJordi TurullJoaquim FornJosep Rull, Raül RomevaJordi Sànchez i Jordi Cuixart- al menjador del departament d’ingressos durant dues hores.

El diumenge al matí es va produir la trobada amb la directora de Lledoners, qui – en un gest inusual en comparació amb els que reben la resta d’interns- també es va dirigir personalment als set condemnats per un delicte de sedició. En aquest cas, la cita es va produir a l’àrea educativa, la qual els presos i funcionaris denominen «l’escola».

Els set líders independentistes condemnats, que compleixen presó preventiva a Lledoners, semblen haver acceptat amb satisfacció la sentència del Tribunal Suprem, expliquen les fonts consultades. Tot depèn de les expectatives: les condemnes són de nou a 13 anys per sedició i no per rebel·lió, quan la Fiscalia demanava en un principi fins a 25 anys.

Quim Torra a la presó de Lledoners un dia després de la sentència
Quim Torra arribant a la presó de Lledoners un dia després de la sentència | EFE

«Els han traslladat el missatge que estiguin tranquils»

«Se’ls veu contents amb la sentència», indiquen les fonts, que afegeixen que aquesta satisfacció és especialment visible en el seu comportament després de les visites de la consellera de Justícia i de la directora de la presó durant aquest cap de setmana. «Els han traslladat el missatge que estiguin tranquils, perquè a partir de les eleccions iniciaran els tràmits per treure’ls al carrer».

Les reunions del cap de setmana al carrer tenien lloc mentre Barcelona i altres ciutats catalanes es recuperaven dels greus aldarulls produïts arran les protestes per la sentència del procés, que han acabat amb 28 detinguts i diversos manifestants i policies ferits.

Des de la publicació de la sentència, el passat 14 d’octubre, l’administració penitenciària té un termini de dos mesos per classificar als condemnats. El més comú seria el segon grau, que autoritza la concessió de permisos una vegada compleixin la quarta part de la condemna. Tot i això, la Generalitat pot aplicar-los la via que ja va assajar amb Oriol Pujol, fill de Jordi Pujol.

Es tracta de l’article 100.2, que permet sortir a treballar o a realitzar labors socials i tornar a dormir a presó. La diferència amb el segon grau és crucial. Per la primera via, Junqueras, per exemple, no podria demanar permisos fins a finals de gener de 2021 i no tindria més de 36 dies de llibertat a l’any. Per la segona via, podria gaudir de dies de llibertat en quant la Generalitat activi els tràmits després del 10-N, tal com han assegurat, i només hauria de tornar a la presó a dormir.

Ara, després de la seva condemna, els presos «es mostren més tranquils que abans, sobretot després de la visita de la consellera», clouen els mitjans consultats. «Saben que sortiran de seguida. Potser fins i tot al Nadal».

També et pot interessar...