Torra proposa una «aliança ibèrica» que defensi el dret a l'autodeterminació

El president de la Generalitat sosté que l'única solució al procés català és l'autodeterminació

Torra argumenta que cal una aliança entre nacions ibèriques per afavorir el desenvolupament democràtic
Torra argumenta que cal una aliança entre nacions ibèriques per afavorir el desenvolupament democràtic | Twitter (@govern)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assenyalat que amb la resposta que s'ha obtingut, reiteradament, de la política espanyola en relació amb la qüestió catalana, «és l'hora d'aliar les nacions ibèriques a favor del desenvolupament democràtic». Aquesta aliança inclou Espanya, Portugal i Catalunya per tal de reforçar el «pes geopolític» de la península Ibèrica.

En una conferència a l'Institut Universitari de Lisboa (Portugal), aquest divendres a la tarda, el cap del Govern ha proposat la creació d'una «aliança de nacions ibèriques» amb un Consell Ibèric que defensi el dret a l'autodeterminació. Tot seguit s'ha declarat «culpable» per donar suport al referèndum: «Si defensar la democràcia és un crim, sóc culpable», ha dit interpel·lant el president espanyol, Pedro Sánchez

D'altra banda, Torra ha criticat el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, per utilitzar fons públics per justificar l'empresonament dels «presos polítics». El president torna aquest vespre cap a Barcelona després d'un viatge oficial a Lisboa de dos dies.

Una relació basada en la fraternitat i la llibertat

Torra, en una conferència en portuguès i anglès, ha preguntat de forma retòrica com de gran seria la «influència» de les nacions ibèriques a Europa i al món a partir d'una relació basada en la fraternitat i la llibertat: «És l'hora d'una aliança entre iguals per al desenvolupament democràtic», ha declarat Torra, davant d'unes 200 persones.

El president aposta, doncs, per una entesa que contribueixi a una Península «millor, que miri al futur i amb més cooperació». En aquest sentit, Torra ha insistit que el Govern reobrirà «molt aviat» la delegació a Lisboa.

El president ha reiterat que el futur de la Península Ibèrica ha de passar per una «plurinacionalitat innegable», també d'estats independents «aliats entre ells». «Espero veure el dia que existeixi un Consell Ibèric per augmentar la nostra cooperació mútua basada en el dret a l'autodeterminació», ha afegit Torra. D'altra banda, el president ha interpel·lat Sánchez després que l'Advocacia de l'Estat reclamés investigar votants de l'1-O que van denunciar l'actuació policial:


Comentaris

envia el comentari