Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament el 2020.

Torra insisteix amb la seva proposta de tornar a celebrar un referèndum a Catalunya

«Cridaré els ciutadans a les urnes quan tinguem encarrilades totes les solucions per sortir de la crisi», ha dit el president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament el 2020.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha llençat la proposta d'un nou referèndum a Catalunya. | ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest dimecres, 17 de juny, en la proposta que ja havia llençat la tardor passada, de forma inesperada, des de la tribuna parlamentària: la celebració d'un nou referèndum d'autodeterminació  a Catalunya. Llavors, la proposta va agafar per sorpresa els socis de govern però també la seva pròpia formació, JxCat, que no sabia res d'un anunci que, finalment, va quedar en un foc d'encenalls. Aquest dimecres, però, Torra hi ha insistit enmig d'una batalla dialèctica amb ERC.

Torra insisteix en la idea d'un referèndum «el més ràpidament possible»

El líder parlamentari dels republicans, Sergi Sabrià, i el mateix Torra, s'han reclamat mútuament unitat, durant la sessió de control d'aquest dimecres. Sabrià ha urgit Torra a «seure i traçar una estratègia conjunta» per «donar resposta» a la «intromissió judicial» del Suprem, davant la possible inhabilitació del president del Govern. El diputat republicà ha advertit que «la unitat no es proclama, s'exerceix», i ha preguntat a Torra «per què costa tant fer passes junts», en una nova petició d'ERC per acordar la data de les eleccions.

A la rèplica, Torra ha recuperat la seva aposta per celebrar un referèndum «el més ràpidament possible», que ja va proposar com a reacció a la sentència de l'1-O: «La mantinc, jo sóc aquí». Malgrat la insistència del president Torra, però, el cert és que el Parlament ja pensa en les properes eleccions autonòmiques.

Les eleccions es convocaran més endavant

Alhora, però, Torra preveu que es convoquin eleccions autonòmiques en els propers mesos, de manera que contravé la seva pròpia proposta de referèndum. «Cridaré els ciutadans a les urnes quan tinguem encarrilades totes les solucions per sortir de la crisi», ha dit també aquest dimecres en seu parlamentària. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reiterat l'aposta per convocar eleccions un cop s'hagi encarat la recuperació de la pandèmia. Durant la sessió de control en el ple d'aquest dimecres, el cap del Govern ha replicat així l'enèsima petició dels comuns perquè convoqui ja la cita electoral, de la mà de la presidenta de CatECP, Jéssica Albiach.

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha preguntat a Torra com remodelarà els pressupostos per afrontar l'emergència educativa. El president ha apel·lat a la responsabilitat de socialistes i comuns perquè l'Estat enviï a Catalunya més recursos econòmics. Torra ha reiterat que, en part, la capacitat de la recuperació econòmica de Catalunya i la gestió dels recursos depèn de l'ajut que enviï el govern espanyol, —«el seu», ha dit dirigint-se a Iceta. «Tenen la responsabilitat dels recursos de Catalunya», ha afegit el president del Govern, que ha instat el líder del PSC a «tenir en compte els interessos del país».