Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra, durant la reunió del Consell Executiu

Torra reorganitza el Govern que mantindrà fins a les pròximes eleccions

Fonts de l'executiu apunten cap a la primavera o la tardor del 2020 com una possible data de celebració dels nous comicis

Quim Torra, durant la reunió del Consell Executiu
Quim Torra, durant la reunió del Consell Executiu | ACN

 

La política catalana es troba en un dels seus moments més tensos.  La sentència del Tribunal Suprem sobre el judici del procés està prevista per la segona quinzena de setembre, just després de la celebració d'una de les diades més importants pel moviment independentista. A les portes d'uns mesos decisius, Torra reorganitza el seu equip de govern, amb què treballarà fins a, com a mínim, les pròximes eleccions. Ara per ara, però, sembla que el president no té cap mena d'intenció en celebrar nous comicis.

Segons va explicar el mateix Torra, no té «cap intenció de convocar eleccions quan arribin les sentències».  D'aquesta manera, sembla que el govern de JxCat no té pressa per afrontar unes eleccions en què, tal com apunten les enquestes, el més probable seria que s'incrementés considerablement el nombre de vots per ERC i el PSC. Segons 'Crónica Política', fonts sobiranistes apunten la primavera o la tardor del 2020 com una possible data de celebració d'eleccions.

Nous membres del Govern

Ara, mentrestant, Torra fa setmanes que està reorganitzant el seu equip, fitxant nous assessors i prescindint d'altres. Es tracta d'una operació que es va iniciar a finals de 2018. Entre els treballadors que el president de la Generalitat manté es troben  la responsable de comunicació, Anna Figuera, i el coordinador de la gestió de la informació i atenció a la ciutadania, Pere Cardús.

Pel que fa a les persones que ja no tenen un lloc assegurat en el govern de Torra es troben Sergi Sabaté, el fins ara assessor del president en xarxes socials. D'altra banda, un dels fitxatges estrelles és el d'Albert Esteller, com assessor del director de l'Oficina del President. Esteller és el dirigent de la Joventut Nacionalista de Catalunya del Baix Llobregat. Una altra incorporació és la de Ramir Lafuente, assessor en projectes transversals, adscrit al gabinet de la consellera de Presidència.

Renovació de l'òrgan de control de les consultes

Mentrestant, Torra assegura que no té pressa per convocar eleccions i que la seva resposta a la sentència del Tribunal Suprem no passarà necessàriament per avançar els comicis.  Tot i això, Torra segueix veient possible la celebració d'una nova consulta. El passat 4 de juliol, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar la nova composició de la Comissió de Control de les Consultes Populars no Referendàries, un òrgan creat per l'expresident Mas el 2014 amb vista al 9-N.

El Govern segueix demanat a Sánchez una fórmula que permeti exercir el dret a l'autodeterminació, a què els socialistes s'han negat una i una altra vegada. Així, a Torra només li queda esperar a conèixer quin paper tindrà Podem en el nou govern espanyol després de la investidura, que se celebra aquest dilluns, 22 de juliol, i que podria ser decisiu.

També et pot interessar...