Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant l'ofrena a Macià el 25 de desembre deel 2019

Torra respon a Felip VI: «El que és una seriosa preocupació és l'estat espanyol avui a Europa»

D'altra banda, Roger Torrent ha assenyalat que és preocupant que hi hagi una Monarquia «incapaç de donar una resposta als catalans»

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant l'ofrena a Macià el 25 de desembre deel 2019
Quim Torra ha replicat a Felip VI que el que és preocupant «és l'estat espanyol avui a Europa» | Cedida

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha replicat el missatge nadalenc del rei Felip IV assegurant que la «seriosa preocupació» és l'estat espanyol «avui a Europa». En un discurs al cementiri de Montjuïc per fer la tradicional ofrena a la tomba de Macià, el president acompanyat de part del seu Govern, ha lamentat la vulneració de drets humans, l'incompliment de resolucions dels tribunals de justícia europeus i la negació del dret dels catalans a exercir el dret a l'autodeterminació.

«Amb el mateix esperit de Macià,  Catalunya complirà els seus deures, tenim un mandat per complir,  el de seguir avançat per culminar el procés d'independència», ha reblat. Parafrasejant el president Francesc Macià, Torra ha assegurat que  «la llibertat és dignitat» i que cal «seguir avançant fins a aconseguir la plena sobirania del país».

El president de la Generalitat ha qualificat Macià com el «polític amb més seny» que ha tingut el país, entès com la «recerca de la veritat per trobar la llibertat». Alhora, també ha tingut paraules de record per a Pompeu Fabra, un «home de compromís», exemple «d'humanitat i tolerància» i que va fer  una aportació «universal» amb una obra «extraordinària».

«Catalunya no és una preocupació»

Roger Torrent ha retret al rei Felip VI que  considerés Catalunya una preocupació durant el seu discurs de Nadal. Davant la tomba de Francesc Macià, el president del Parlament de Catalunya ha opinat que el que és «preocupant» és  una Monarquia «incapaç de donar una resposta a l'altura de les circumstàncies al que demanen els catalans», que és «més democràcia». Torrent també ha considerat que la sentència del TJUE demostra que hi ha hagut una «vulneració flagrant» dels drets «fonamentals» dels líders polítics i socials independentistes i ha reclamat  la «nul·litat» del procediment i la «llibertat de tots els presos i exiliats».

A banda, el president del Parlament de Catalunya  ha considerat «imprescindible» que es compleixi la sentència del tribunal europeu i «imperatiu que es faci justícia». A més ha reclamat que el govern de l'Estat espanyol «s'encamini cap a un procés de negociació»  que aporti una solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. A parer seu, aquesta solució passa “indefectiblement” per «escoltar la veu dels catalans» a través de les urnes, en una al·lusió implícita a un nou referèndum d'autodeterminació.

També et pot interessar...