El president del Govern, Quim Torra, en roda de premsa amb mascareta posada

Torra vol recórrer a Estrasburg la retirada del seu escó al Parlament

L'expresident critica la «lentitud» del TC en resoldre

L'expresident de la GeneralitatQuim Torra ha indicat la seva intenció de dur al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg la retirada de la seva acta de diputat per part de la Junta Electoral Central (JEC) a principis d'any. El Tribunal Constitucional (TC) ha arxivat aquest dimarts el recurs d'empara de Torra i les mesures cautelars que havia presentat davant de la decisió de l'òrgan electoral. Amb aquest arxivament, s'obre la possibilitat de dur el cas a Estrasburg, ja que queda exhaurida la jurisdicció estatal.

Així ho han recordat des de l'entorn de l'expresident, que han criticat la «lentitud» del TC. «S'afanya quan li convé i s'adorm quan vol deixar passar el temps», ja que ha arxivat el cas perquè Torra ja ha estat inhabilitat per sentència ferma i executada. «Si s'haguessin acceptat les mesures cautelars en el moment que es van sol·licitar, la pèrdua d'objecte al·legada avui no tindria cap sentit», han recordat.

Torra ha insistit que els catalans independentistes no aconseguiran «mai» justícia a l'Estat espanyol, per la qual cosa té la intenció d'apel·lar al TEDH. Per a Torra, que encara està pendent de les cautelars que va demanar sobre la seva inhabilitació com a president, l'única solució al que considera irregularitats i set de venjança de l'Estat és la independència de Catalunya i la defensa dels drets civils fonamentals.

 

JxCat presenta un recurs a Estrasburg per les ingerències del Tribunal Constitucional al Parlament

Aquest dimarts a la tarda, JxCat ha anunciat que ha portat al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg les ingerències del Tribunal Constitucional (TC) sobre els debats i les votacions que tenen lloc al Parlament de Catalunya. La portaveu del grup parlamentari, Gemma Geis, ha denunciat que la cambra catalana està «emmordassada» pel TC, que ha vetat resolucions sobre la independència de Catalunya o la monarquia borbònica aprovades pel ple.

Geis ha explicat que han recorregut a Europa «emparats pel dret a exercir la llibertat parlamentària, el dret a debatre i a representar els ciutadans» que plantegen debats com el dret a l'autodeterminació o sobre el cap d'Estat.

La formació pot emprendre la via europea després que el TC els hagi rebutjat l'últim recurs que hi van interposar. «Hem fet aquests passos un cop el Tribunal Constitucional ens ha desestimat les nostres reclamacions», ha detallat la diputada, que confia que la justícia europea posarà l'Estat «al mirall». «La situació democràtica que estem vivint és inferior a la de normalitat», ha conclòs.