ÚLTIMA HORA CORONAVIRUS

Ja hi ha 10 casos a Espanya, 1 nou a Madrid aquest matí

Torrent demana a la comunitat internacional iniciatives per resoldre el «conflicte polític a Catalunya»

En una carta a 500 presidents de cambres, diputats o organismes europeus diu que la sentència «criminalitza» l'exercici de drets fonamentals
Roger Torrent demana l'implicació dels organismes europeus i internacionals | CatalunyaDiari.cat

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha enviat una carta enviada a centenars de diputats, presidents de Parlaments i organismes internacionals, especialment de la UE, per intentar advertir que la sentència del Tribunal Suprem pel cas de l'1-O «estableix un precedent molt preocupant en un Estat membre de la Unió Europea, ja que criminalitza» l'exercici de drets fonamentals.

 

A més, demana l’impuls o el suport a iniciatives adreçades a resoldre «per vies polítiques, democràtiques i pacífiques, el conflicte polític que viu Catalunya». «Garantir que a la Unió Europea es respectin els drets i les llibertats fonamentals és una responsabilitat compartida de tots els europeus», afirma.

 

500 autoritats o organismes internacionals

Concretament, Torrent ha volgut donar la seva visió sobre la sentència als presidents de parlaments europeus, així com als més de 500 presidents i diputats de prop de 50 cambres parlamentàries de tot el món adherits al manifest que es va crear fa mesos per demanar l’alliberament de l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell.

 

Bona part dels receptors de la carta són diputats europeus | Cedida

 

També ha fet arribar la seva missiva a organismes i personalitats polítiques internacionals amb els que s’ha reunit durant el seu mandat, com a la comissària dels Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic; o l’Alt Comissionat pels Drets Humans de l’ONU; i també a altres institucions europees que ha considerat de rellevància.

 

La insostenibilitat de la condemna pel delicte de sedició 

Torrent afirma a la carta, donada a conèixer aquest dijous. que la condemna del Suprem ha generat «commoció» en la societat catalana, i destaca que Forcadell ha estat sentenciada «per haver defensat que al Parlament s’hi ha de poder parlar de tot, per haver protegit el dret a la representació política i la llibertat d’expressió dels diputats».

 

Explica també a la missiva que el Suprem «ha retorçat el codi penal» per atribuir als dirigents polítics i socials «un delicte que requereix l’ús de la força, circumstància que mai no s’ha donat».

 

També et pot interessar...