IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Trapero va avisar al govern espanyol que l'ús de la força l'1-O violaria les ordres judicials

Segons el sumari, l'excap dels Mossos no s'hauria negat a complir les instruccions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero.
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. | Cedida

Segons el coronel Diego Pérez dels Cobos, persona encarregada pel govern espanyol per dirigir totes les forces de seguretat a Catalunya abans de l'1-O, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va desobeir «l'ordre directa» del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'impedir el referèndum celebrat l'1 d'octubre. Per aquest motiu, Trapero va ser cessat com a cap dels Mossos després de l'aplicació de l'article 155 i ha estat processat pels presumptes delictes de sedició i organització criminal.

No obstant això, al sumari del cas es pot comprovar que aquesta afirmació seria falsa i que el major dels Mossos hauria complert aquesta ordre. De fet, Trapero va avisar a De los Cobos que les instruccions especificaven que s'havia de «repel·lir agressions evitant causar un dany major al qual es vol evitar» i que en cas de no limitar l'ús de la força s'estarien violant les ordres judicials. Un fet amb què el coronel es va mostrar d'acord.

Trapero va complir l'ordre judicial de forma estricta

A la Junta de Seguretat Extraordinaria convocada tres dies abans de l'1-O, Puigdemont i De los Cobos van mantenir una discussió sobre la interpretació del mandat judicial, moment en què Trapero va prendre la paraula. El major dels Mossos va posar de manifest que els cossos policials havien de dur a terme la seva feina complint la llei i les ordres judicials segons els principis d'actuació legalment establerts.

«En aquest sentit, insisteix que la previsió per al dia 1 d'octubre és que surtin al carrer més de dos milions de persones, pel que considera que la forma com la policia ha de dur a terme aquesta ordre judicial és preservant la convivència, com indica el mateix acte judicial, i actuant amb proporcionalitat i congruència, fent ús de la força únicament quan calgui repel·lir agressions a la policia o a terceres persones i evitant causar un dany major al qual es pretén evitar», reflecteix el sumari.

Trapero va insistir que en cas que no s'actués amb «proporcionalitat i congruència» i es fes servir la força sense haver-hi cap amenaça s'estaria provocant «un dany major al qual es pretén evitar» i, per tant, s'estaria incomplint l'ordre dictada pel TSJC. De los Cobos li va donar la raó, però va manifestar que la possible alteració de la convivència no podia servir d'excusa per no utilitzar la força si la gent anava a votar igualment.

Trapero, processat per per sedició i organització criminal

La passada setmana, l'Audiència Nacional va confirmar que Josep Lluís Trapero serà processat per sedició i organització criminal. La interlocutòria de la magistrada Carmen Lamela, que jutjarà l'exmajor dels Mossos per la seva actuació els dies 20 i 21 de setembre davant la conselleria d'Economia i Finances i pel referèndum del dia 1 d'octubre, apunta que existeixen «indicis de criminalitat».

La jutgessa espanyola va al·legar que «s'han exposat els indicis racionals de criminalitat existents (...) fixant a través dels mateixos les conseqüències incriminatòries ressenyades a l'ordre de processament». Finalment, Lamela va tancar la seva nota explicant que «no es tracta de meres conjectures o parers dels investigadors», ja que es tracta, segons ella, de fets «objectius i obtinguts a través de les vint diligències».


Comentaris

envia el comentari