La novetat que estrenarà la Policia Nacional a Catalunya per aturar els aldarulls

No s'ha utilitzat mai i s'ha traslladat a Barcelona per si el necessiten

Camió de canó d'aigua de la Policia Nacional
Imatge del camió de canó d'aigua de la Policia Nacional traslladat a Barcelona | Cedida

Han desplaçat a Catalunya, per ordre del Ministeri d’Interior, el camió antiavalots amb canó d’aigua de la UIP (Unitat d’Intervenció Policial) de la Policia Nacional. Aquest és l’únic camió amb aquestes característiques i l’han traslladat a Barcelona, més concretament es troba a la zona franca del port, estacionat amb altres vehicles que participen en el desplegament de les Forces de Seguretat de l’Estat per fer front a les protestes de la sentència.

El camió, que no ha estat utilitzat mai, és conegut pel sobrenom de ‘Botijo’. Adquirit el maig de 2014, es va enviar a Catalunya per l'‘Operació Copèrnic’, pel referèndum de l’1-O. Ara, es plantegen seriosament posar-lo en marxa a Barcelona pels fets succeïts aquestes passades jornades.

El camió ha estat dissenyat, en gran manera, per fer front a grans masses de persones en entorns urbans. Disposa de rodes resistents a les punxades, rodes blindades i un ‘bulldozer’ davanter capaç d’obrir-se pas entre les barricades.  A més, compta amb un canó capaç de disparar 7.000 litres d’aigua a una velocitat de 200 kilòmetres per hora.

 

Consells pel camió

Poble Lliure ha difós una imatge amb caràcters xinesos on explica què s’ha de fer si algú s’ha d’enfrontar amb aquest tipus de camions. Recomanen ajupir-se a terra boca avall i no sortir corrents ni apropar-se al vehicle especialitzat.

Va ser Mariano Rajoy i el seu govern els qui van adquirir el camió l’any 2014. Van pagar 348.480 euros i es va encarregar de la seva fabricació una UTE formada per la companyia espanyola Quatripole Ingeniería SL i l'empresa d'Israel Beit Alpha Techonologies Ltd.

Els Mossos d’Esquadra també tenen un vehicle de similars característiques, encara que una mica menys modern que el del Ministeri d’Interior. Aquest dimecres el camió amb canó d’aigua dels Mossos va ser gravat pels carrers de Barcelona.

 

Crítiques socialistes en l'adquisició del camió

El grup socialista va criticar durament que l’executiu de Rajoy adquirís el camió amb canó d’aigua i inclús va arribar a presentar una proposició no de llei al Congrés en la qual exigia al PP que destinés els diners del camió a millorar els equipaments dels agents i les seves infraestructures.

«Però el Govern sembla que està disposat a utilitzar tots les mitjans repressius contra aquells que decideixen sortir al carrer a mostrar el seu descontent», va argumentar el PSOE en aquell moment, l'any 2014.

Pedro Sánchez ha decidit que és l’hora de mobilitzar el camió, de tal manera que si la Policia Nacional el necessités, el pogués utilitzar per frenar les masses de violents. Però no es tracta de l’única mesura que ha pres el Ministeri d’Interior, ja que 33 grups d'UIP han estat enviats a Catalunya d’arreu del país.

Ara mateix, el nombre d’agents que es troben a terres catalanes és de 1.700 agents antiavalots i s’espera que aquest cap de setmana arribin uns altres 200. Tot i això, ara mateix el seu paper consisteix a mantenir-se en un segon pla, protegint edificis i instal·lacions de l’estat, i deixant als Mossos d’Esquadra com a principal grup policial a Catalunya.

Donada la situació, i com ja va avançar el mitjà ‘El Confidencial’, la Direcció General de la Policia ha decidit compensar els funcionaris que participen al desplegament amb una dieta de 88 euros per cada set hores i mitja de treball, a part del seu sou.

També pots llegir...


Comentaris
Gotolania
Aquests colons... i les seves ganes per fer-se amb Catalunya...

envia el comentari