Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Obert el termini per sol·licitar el vot per correu en les eleccions del 10 de novembre

Tret de sortida a la campanya electoral del 10-N

Els representants polítics d'arreu de l'Estat han passat a l'acció des del primer minut amb càrregues dels uns contra els altres

Pedro Sánchez amb Susana Díaz en l'obertura de la campanya electoral del 10-N
Pedro Sánchez amb Susana Díaz en l'obertura de la campanya electoral del 10-N | ACN

La campanya electoral ha donat el tret de sortida amb declaracions contundents de líders polítics d'arreu de l'Estat. El PSOE, amb Pedro Sánchez al capdavant, dóna les eleccions per guanyades i apel·la a la mobilització del seu electorat per aconseguir una victòria prou àmplia per no dependre dels vots de la dreta o l'independentisme. Per la seva banda,  el PP es veu com un dels grans beneficiats del retorn a les urnes i no renúncia a la governabilitat. Podemos es reivindica com la solució per evitar que Sánchez es recolzi en la dreta per governar; mentre que Ciutadans i Vox carreguen contra l'independentisme i la manca de contundència envers aquest.

En l'àmbit català, Carles Puigdemont, el principal valedor de JxCat, ha avisat que «s'ha acabat el bròquil» i que aniran a Madrid amb «un cove d'indignació i exigència». Per la seva banda, ERC es presenta com l'obstacle per «la gran coalició PSOE, PP i C's». Els Comuns, amb Jaume Asens al capdavant, aposten per «desbloquejar la irresponsabilitat dels governs català i espanyol». Mentre que des de  la CUP, fidels al seu estil irreverent, han optat per no aparèixer als mitjans en l'inici de la campanya.

Sánchez obvia Catalunya i apel·la a la mobilització

Pedro Sánchez ha obert la campanya electoral a Sevilla on  ha demanat una gran mobilització per superar als que volen el «bloqueig» i donar suport «a l’únic partit polític que pot garantir un govern fort», que al seu entendre és el PSOE. «No hi pot haver ni un vot que es quedi a casa o que es perdi en altres formacions polítiques», i «qui vulgui desbloquejar la situació el 10-N que voti PSOE», ha afirmat.

El PSOE ha situat com a principal objectiu d’aquest inici de campanya combatre l'abstenció del seu electorat i ha evitat parlar de Catalunya. L'única menió genèrica contra l'independentisme ha estat situar-lo com  un dels actors que juntament amb les forces de l'oposició busquen un govern «dèbil».

Pablo Casado saludant el públic en l'acte d'inici de campanya del 10-N
Pablo Casado saludant el públic en l'acte d'inici de campanya del 10-N | ACN

Casado: «El PP torna amb més força que mai per governar»

El president del PP, Pablo Casado, ha afirmat que el 10-N «el PP torna amb més força que mai per governar» i ha argumentat que cal un executiu «de veritat» a qui «no li tremolin les cames amb l'independentisme i que sàpiga superar la crisi econòmica». Casado ha donat el tret de sortida a la campanya electoral aquest dijous al vespre a Sevilla des d'on ha assegurat que el PP és «l'única garantia de desbloqueig» i el partit capaç de garantir la «unitat d'Espanya».

Casado ha promès mà dura amb Catalunya i ha avisat que «només arribar» a Moncloa enviarà el requeriment previ al 155 a Torra perquè «no pot seguir un minut més». A més, Casado ha dit que aplicarà la llei de seguretat nacional i endurirà el Codi Penal per als acusats per rebel·lió i sedició a banda d'acabar amb «l'adoctrinament» i la «propaganda» de la Generalitat. Segons el líder del PP, només els populars poden aturar el «desafiament» territorial i «conquerir el futur d'aquesta gran nació».

C's el «vot útil per aturar el separatisme totalitari»

La candidata per Barcelona de Cs, Inés Arrimadas, ha afirmat que el seu partit és l'únic «vot útil» per aturar tant «el separatisme totalitari» com per «treure Pedro Sánchez de la Moncloa». En un acte per mitjans de comunicació a la Rambla de Barcelona a quatre hores de l'inici oficial de la campanya pel 10N.

Arrimadas creu que les eleccions espanyoles són «una segona oportunitat» per desbancar Pedro Sánchez qui, segons ella, «mira de reüll» a Catalunya sense que se «solucioni» la situació actual i afirma que «no hi ha partit que sàpiga pactar i cedir més» que el seu, i creu que també és el més preparat per impulsar «reformes» a l'Estat.

El president de Vox, Santiago Abascal, assegut al costat del cap de llista a Catalunya
El president de Vox, Santiago Abascal, assegut al costat del cap de llista a Catalunya | ACN

Abascal anuncia la detenció de Torra

El president de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat en l'acte d'inici de campanya que el primer que farà el seu partit si guanya el 10-N serà «ordenar la detenció del capo dels CDR», referint-se al president Quim Torra.

Davant de prop de 2.000 simpatitzants a La Farga, a l'Hospitalet,  Abascal ha acusat Torra d'haver comès un delicte de rebel·lió per «abandonar una Barcelona en flames i una junta per anar a tallar carreteres». A més, ha carregat durament contra els socialistes per «traïció rere traïció» als seus votants i ha fet una crida perquè votin a Vox. «Venim a cridar tots els espanyols sense distinció[...]als patriotes, vinguin d'on vinguin», ha dit davant el que segons ell és una «emergència nacional a Catalunya».

Els comuns es reivindiquen com la solució per «desbloquejar la irresponsabilitat»

El candidat d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha reivindicat la seva candidatura com la solució per «desbloquejar la irresponsabilitat» dels governs tant català com espanyol.

Asens ha retret a JxCat i ERC estar «més preocupats de les gesticulacions que de governar», mentre ha carregat contra el govern espanyol per seguir «la línia de continuïtat i immobilisme» del PP. En aquest sentit, Asens ha subratllat que els comuns són «l'opció útil» del republicanisme d'esquerres per «aixecar les banderes» del federalisme i la plurinacionalitat que, segons creu, són uns valors que el PSOE «ha abandonat».

Acte d'inici de campanya dels Comuns a les eleccions generals del 10-N
Acte d'inici de campanya dels Comuns a les eleccions generals del 10-N | ACN

ERC «l'obstacle per la gran coalició PSOE-PP-Cs»

El cap de llista d'ERC a les eleccions espanyoles del 10-N, Gabriel Rufián, ha alertat aquest dijous que el PSOE si pot escollirà pactar una «gran coalició» amb PP i Cs i que ERC és l'únic «obstacle» per evitar-ho.

Durant el míting del tret de sortida de la campanya al Sant Andreu Teatre de Barcelona, Rufián ha argumentat que la gran coalició suposaria una «regressió de drets civils, socials i nacionals» per a Catalunya i l'Estat i que, per tant, votar ERC el 10-N és una «emergència social, civil i nacional». Ha dit que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, «no té principis» i que si és «feble», «seurà i parlarà». Rufián ha conclòs que el diàleg, la paraula i la política seran possible amb la derrota del PSOE i «obligant-lo» a negociar.

Puigdemont: «S'ha acabat el bròquil»

 JxCat ha iniciat la campanya del 10-N amb els pesos pesants: Quim Torra, Carles Puigdemont, Laura Borràs i Elsa Artadi han intervingut al míting d'aquest dijous a la tarda al Centre Artesà Tradicionàrius (Gràcia), amb un centenar d'assistents. L'expresident de la Generalitat ha assegurat que JxCat anirà a Madrid amb un cove però no de peix sinó d'indignació i exigència: «S'ha acabat el bròquil, prou de maltractar Catalunya». Al seu torn, la cap de llista i la líder a Barcelona han entrat al cos a cos contra ERC des del primer acte: «Prou de votar a canvi de res». Torra ha asseverat que  la formació independentista anirà al Congrés i al Senat «amb el cap ben alt» i amb coherència: «No ens arronsarem».

JxCat ha reivindicat el seu 'no' a la investidura de Sánchez, en al·lusions indirectes a ERC. La candidatura que encapçala Borràs ja ha anat enfortint aquest element durant la precampanya, argumentant que JxCat no regalarà «res» al president espanyol en funcions. De fet, el lema és 'Ni un vot enrere', precisament per asseverar que JxCat no «malgastarà» cap dels suports que rebi el 10-N.

Carles Puigdemont intervenint a l'acte de fundació de l'Assemblea de càrrecs electes
Carles Puigdemont intervenint a l'acte de fundació de l'Assemblea de càrrecs electes | ACN

La CUP: «Ingovernables»

Tot i que la CUP no ha entrat en el joc del tret de sortida de la campanya electoral, el passat dimarts va presentar el seu lema de campanya: «Ingovernables». Els anticapitalistes es presenten per primera vegada a uns comicis estatals, i ho fan per aportar al Congrés dels Diputats una veu «independentista, d'esquerres, internacionalista que impugni el sistema polític i judicial de la monarquia corrupta», segons escriuen al dossier de campanya que han facilitat als mitjans.

El partit també treballarà per l'autodeterminació, l'amnistia i el «dret a una vida digna» i per «teixir aliances» amb els col·lectius que «dins i fora dels Països Catalans» treballin per «fer caure el règim en favor dels pobles i la classe treballadora».