ÚLTIMA HORA

👉 El Govern estudia excloure els nens de la limitació de les reunions

El TC declara inconstitucional la llei per investir Carles Puigdemont a distància

l'Alt Tribunal dona la raó d'aquesta manera a l'expresident espanyol Mariano Rajoy

El Tribunal Constitucional considera que la investidura de Carles Puigdemont a distància no és constitucional
El Tribunal Constitucional considera que la investidura de Carles Puigdemont a distància no és constitucional | CatalunyaDiari.cat

El Tribunal Constitucional (TC) considera que la investidura de Carles Puigdemont de manera telemàtica com a president de la Generalitat és inconstitucional. En una resolució feta pública aquest dijous, el TC dona la raó a l'expresident espanyol Mariano Rajoy, que va presentar un recurs en contra de la llei que hauria permès al líder de Junts per Catalunya (JxCat) convertir-se en cap del Govern a distància. 

El 8 de maig de 2018, els partits independentistes van fer efectiva una modificació de la norma, després que fessin valer la seva majoria a la cambra catalana per tirar-la endavant tot i l'avís del Consell de Garanties Estatuàries (CGE) que vulnerava l'Estatut i la Constitució. Un consell de ministres extraordinari celebrat a la Moncloa va provocar que se suspengués cautelarment. Ara, amb aquesta resolució, la llei queda anul·lada.

La sentència declara la llei inconstitucional i nul·la

El ple del Tribunal Constitucional ha aprovat per unanimitat una sentència que declara inconstitucional i nul el nucli de la Llei del Parlament 2/2018 que permetia una investidura no presencial del president de la Generalitat i la celebració de sessions de Govern per via telemàtica. 

Els magistrats ja havien suspès cautelarment la llei el maig del 2018 fruit d’un recurs del govern espanyol, i ara estimen parcialment els arguments de l’executiu i anul·len la reforma adduint que segons la doctrina recent del mateix tribunal el candidat a la presidència de la Generalitat «ha de comparèixer de manera presencial davant la cambra». 

El TC anul·la la reforma per a una investidura a distància i la celebració de sessions telemàtiques del Govern
El TC anul·la la reforma per a una investidura a distància i la celebració de sessions telemàtiques del Govern | ACN

 

Ignorar la sentència suposaria «plens efectes»

«Per connexió» també declaren inconstitucional i nul·la la disposició addicional que obre la porta a la modificació del Reglament del Parlament per regular aquesta investidura no presencial, així com els punts de la llei que fan referència a la possibilitat de celebrar sessions del consell de Govern per via telemàtica.

Els magistrats adverteixen el Govern i el Parlament que la seva decisió té «plens efectes» i per tant cap «impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que pugui suposar ignorar o elidir la decisió d’aquesta sentència».


Comentaris

envia el comentari