Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del Govern, Quim Torra, durant un discurs a la delegació de la Generalitat a Madrid

El Tribunal Constitucional estudiarà el recurs de Torra contra la inhabilitació el 6 d'octubre

El recurs presentat assegura que el procés judicial ha tingut una «intencionalitat política manifesta»

El president del Govern, Quim Torra, durant un discurs a la delegació de la Generalitat a Madrid
El president de la Generalitat, Quim Torra, va ser inhabilitat ahir | Cedida

El Tribunal Constitucional (TC) celebrarà el pròxim 6 d'octubre a les 12 hores un ple per estudiar el recurs d'empara que el president inhabilitat, Quim Torra, ha presentat contra la sentència del Tribunal Suprem que confirma la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons fonts del TC, ho farà a iniciativa del president del mateix tribunal, Juan José González Rivas. Els magistrats tindran sobre la taula l'escrit de 438 pàgines de la defensa dirigida per Gonzalo Boye, que demana que s'adopti la mesura cautelar de suspensió de l'execució pena d'inhabilitació mentre no es resol el fons de la qüestió.

El recurs assegura que tot el procés judicial ha tingut una «intencionalitat política manifesta» amb «l'objectiu de derrocar el president de la Generalitat i el seu Govern per mitjans no democràtics i només aparentment legals», cosa que considera un «veritable frau constitucional». El recurs reitera la suposada falta de neutralitat de la justícia i la desproporció de la pena.

L'escrit constata «la inusitada celeritat» del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en declarar la fermesa de la sentència del Suprem i ordenar la seva immediata execució. Al·lega que s'ha vulnerat la inviolabilitat parlamentària, el dret a la llibertat d'expressió i ideològica i a la representació política del seu client.

A més, considera desproporcionada la sanció per uns fets que no veu delictius. De fet, considera que la JEC no era competent per donar l'ordre a Torra de retirar la pancarta i d'aquesta manera «construir un delicte de desobediència», sinó que només podia sancionar-lo administrativament o comunicar-ho a un òrgan judicial penal. Per això, creu que Torra no podia preveure aquesta resposta judicial penal als seus actes, agreujada per «l'imprevisible canvi jurisprudencial».

Cs i PP confirmen assistència al ple de comiat

Ciutadans i els quatre diputats del PPC han confirmat que sí que assistiran al ple específic impulsat per JxCat i ERC en què compareixerà el president de la Generalitat inhabilitat Quim Torra. La notícia contrasta amb l'anunci que ha fet el PSC, que ha confirmat que no hi assistirà. Un ple se celebraria aquest dimecres, 30 de setembre, a la tarda, si el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat el cessament.

Tanmateix, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha matisat que l'Advocacia de l'Estat està estudiant si és necessari que el BOE informi del cessament perquè es puguin iniciar els tràmits i, per tant, encara no és clar que aquesta es produeixi. Caldria veure, doncs, quan se celebraria el ple en cas que finalment no es publiqués el decret llei signat pel rei Felip VI.