Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Meritxell Serret.

El TC manté les ordres de cerca i detenció contra Puigdemont i Comín

Segons la sala, no n'hi ha prou amb la condició d'europarlamentaris electes

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat, de manera unànime, desestimar el recurs de súplica de l'expresident de la GeneralitatCarles Puigdemont i l'exconseller Antoni Comín contra una interlocutòria d'aquest mateix òrgan del passat 9 de setembre, per la qual es denegava la suspensió de les ordres nacionals de crida i cerca i ingrés a la presó que en el seu moment el Tribunal Suprem va dictar contra ells.

La interlocutòria, el ponent de la qual ha estat el magistrat Cándido Conde-Pumpido, explica que la decisió, que ara es confirma, es deu a «un judici de ponderació dels interessos en joc com la naturalesa cautelar privativa de llibertat de la decisió judicial que es pretén deixar sense efecte, interès general en la persecució penal de les conductes que s'investiguen i gravetat de la imputació provisionalment efectuada».

Per tant, la resolució desestimatòria no deriva d'un automatisme legal o jurisprudencial ni d'una prohibició absoluta, sinó de l'aplicació raonada de criteris objectius, com ara la gravetat i naturalesa dels fets, la durada de la pena, la seva transcendència social, l'expressió de l'antijuridicitat de la conducta o el bé jurídic protegit pel delicte, entre d'altres.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La interlocutòria insisteix que, si «aquest Tribunal Constitucional aixequés les ordres de cerca i detenció, negaria, de fet, la seva necessitat i legitimitat, a més de la concurrència dels pressupostos jurídics que han portat la jurisdicció ordinària a adoptar-les i mantenir-les».

La petició de Puigdemont i Comín, argumentada per l'advocat Gonzalo Boye, qualificava la decisió de Llarena de «manifestament arbitrària» i es va presentar en contra la decisió de la sala penal del Tribunal Suprem, presidida pel magistrat Manuel Marchena, que va confirmar el criteri inicial de l'instructor.

Segons la sala, no n'hi ha prou amb la condició d'europarlamentaris electes

Segons la sala, per aplicar la immunitat a Puigdemont i Comín, no n'hi ha prou amb la condició d'europarlamentaris electes, sinó que és obligatori haver adquirit la condició d'eurodiputat, la qual cosa encara no havia passat en aquell moment.

El ple del Tribunal Constitucional (TC) havia admès a tràmit per unanimitat el recurs de l'expresident de la GeneralitatCarles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig contra les interlocutòries del Tribunal Suprem en què mantenia les ordres de detenció contra ells.

Es tracta de les interlocutòries emeses pel magistrat instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, del 14 d'octubre i 4 de novembre de 2019 i les de la Sala Penal de 10 de gener, 23 d'octubre i 30 de desembre de 2020. Tanmateix, el TC rebutjava la sol·licitud de suspensió cautelar formulada per Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig i mantenia les decisions preses pel Suprem.