Nou cop del Tribunal Constitucional a Carles Puigdemont

El ple del Constitucional veu falta de legitimació dels recurrents, encapçalats per l'escriptor Jaume Cabré

Carles Puigdemont en primer pla, amb les ulleres posades i el micròfon davant
El Tribunal Constitucional ha rebutjat un recurs que diversos particulars havien presentat per Carles Puigdemont. | Cedida

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat el recurs d'un grup de particulars, encapçalats per l'escriptor Jaume Cabré, contra la decisió del Tribunal Suprem de suspendre Carles Puigdemont com a diputat del Parlament. El ple del TC ha inadmès el recurs d'empara per unanimitat, ja que veu falta de legitimació dels recurrents.

Un nou cop del TC, que creu que els particulars estan mancats de legitimitat per presentar aquest recurs

Cabré i la resta de particulars consideraven que les interlocutòries del Suprem del 20 de febrer i 10 de juliol del 2019 de suspensió de les funcions de l'expresident de la Generalitat com a parlamentari a la cambra catalana vulneraven el seu dret fonamental a la participació en els afers públics recollit a l'article 23 de la Constitució.

La sentència afirma que els recurrents «no compleixen la legitimació exigible» perquè «no es troben, en relació amb el dret fonamental que invoquen, en una posició subjectiva diferent de la que pot correspondre a qualsevol ciutadà interessat en què l'article 23.2 de la Constitució sigui respectat».

El TC insisteix que el fet d'haver participat en les eleccions al Parlament del 21 de desembre de 2017 «no qualifica la posició jurídica dels recurrents enfront qualsevol ciutadà català que sigui titular del dret de sufragi actiu i que estigués cridat a participar en el dit procés electoral».

JxCat, centrat en la recollida de signatures per poder-se presentar a les eleccions

Mentrestant, JxCat ha iniciat aquest diumenge la campanya de recollida d'avals per concórrer a les eleccions del 14-F, amb més de 150 punts de recollida de firmes arreu de Catalunya fins al 3 de gener. «Avui doble motiu d'esperança, comencen les eleccions per a JxCat i també s'inicia la campanya de vacunació contra la covid-19», ha assenyalat la candidata a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, des de l'avinguda de Gaudí de Barcelona.

«Amb la recollida d'avals i suports a tot el territori comencem el camí per guanyar les eleccions del 14-F», ha pronosticat Borràs, que també ha carregat contra el govern espanyol per voler «centralitzar el mèrit i la propaganda» de la campanya de vacunació amb les etiquetes de la 'marca Espanya' a totes les caixes.

«Les vacunes les aporta la UE i les distribueixen les comunitats autònomes, però el govern espanyol sempre mira de centralitzar el mèrit i la propaganda. I per això ha fet una cosa insòlita que no ha fet cap altre país de la UE: posar-hi la marca del govern espanyol», ha etzibat la candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat. Per concórrer a les eleccions del 14-F, Junts per Catalunya haurà de presentar davant les juntes electorals provincials els avals equivalents a un 0,1% del cens electoral de cadascuna de les quatre circumscripcions (entre 5.600 i 6.000 en total, segons la pròpia formació).


Comentaris

envia el comentari