Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una roda de premsa.

El Tribunal Constitucional rebutja suspendre la inhabilitació de Torra

Encara que no hi hagi sentència sobre el fons de la qüestió, l'expresident ja pot recórrer a Europa

El president de la Generalitat, Quim Torra, en una roda de premsa.
Quim Torra va ser inhabilitat com a president de la Generalitat per part del Tribunal Suprem el passat 28 de setembre. | ACN

El Tribunal Constitucional ha rebutjat aquest dimarts, 6 d'octubre, suspendre la inhabilitació de Quim Torra com a mesura cautelar mentre estudia el recurs presentat per l'expresident. Els magistrats del ple del TC han admès a tràmit el recurs d'empara que va sol·licitar Torra contra la sentència del TSJC ratificada pel Suprem d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros, però en canvi han rebutjat les mesures cautelars que haurien permès que Torra retornés a l'exercici del càrrec de president. Ara, el TC tindrà mesos per estudiar el recurs d'empara i pronunciar-se.

La decisió d'aquest dimarts, però, permet ja a Torra presentar el cas a la justícia europea. En concret, la seva defensa podrà dur la causa al Tribunal Europeu dels Drets Humans, on Torra sempre ha dit que li donaran «la raó jurídica».

El Govern defensa Torra

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat aquest dimarts que l'executiu català «poques coses espera ja de la justícia espanyola». En roda de premsa, abans de fer-se públic el posicionament del Tribunal Constitucional (TC) sobre la inhabilitació del president inhabilitat Quim Torra, Budó ha afirmat que la justícia espanyola ha demostrat «reiteradament» quin és el tracte cap el moviment independentista. Així, Budó ha constatat que el Tribunal Constitucional hauria d'emparar els drets fonamentals com la llibertat d'expressió i atendre el recurs presentat per Torra.

El TSJC fixa pel 14 d'octubre la vista per detallar l'execució de la sentència contra Torra

A més, la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat per al dimecres 14 d'octubre a les 10 del matí totes les parts personades en la causa per desobediència del president de la GeneralitatQuim Torra, inhabilitat un any i mig per sentència ferma del Suprem. En la vista, que no serà pública, les parts han de concretar com s'executa la inhabilitació i la multa de 30.000 euros. La vista s'havia de celebrar aquest dilluns, però una citació prèvia del lletrat de Torra, Gonzalo Boye, la va fer posposar.