El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Espanya per una multa a uns joves que van cremar fotos del rei

Els fets van ocórrer a Girona

El rei Joan Carles en una imatge d'arxiu
El rei Joan Carles en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per una multa de 2.700 euros imposada a dues persones que van cremar unes fotos del rei a Girona.

El revés europeu s'hauria produït després que el Tribunal hagi considerat finalment que la figura del rei Joan Carles I s'emmarca dins la llibertat d'expressió i, per tant, les injúries contra aquest no són quelcom condemnable. 

La crema de les instantànies del rei, d'altra banda, es van dur a terme a Girona l'any 2007 i Espanya va emetre una multa en contra dels dos joves implicats.  

2.700 euros de multa

El 30 de juliol de 2015, el Tribunal Constitucional va confirmar la sentència dictada per l'Audiència Nacional que condemnava Jaume Roura i Enric Stern a 2.700 euros de multa per un delicte d'injúries a la Corona. La sentència, en aquest context, es relacionava a una crema d'imatges del rei emèrit, Joan Carles I. 

La sentència, així mateix, explicava que cremar fotos del rei a la plaça del Vi de Girona el 13 de setembre de 2007 no està emparat per la llibertat d'expressió perquè era un acte «ofensiu» i «incitador de l'odi».

«La cremació de la imatge física expressa que són mereixedors d'exclusió i odi», deia la sentència.


 

«Fins al final»

Era la voluntat inicial de l'advocat Lluc Salellas. Aquest, de fet, ja va anunciar que anirien «fins al final» i que recorrerien al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg.

Asseguraven, aleshores, que la sentència era una «reacció desproporcionada» i un «cop d'estat jurídic». I, no amb aquestes paraules, però el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha acabat donant la raó als dos joves.                                                


Comentaris

envia el comentari