Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple del Parlament el 4 de gener de 2020

El Tribunal Suprem avala la decisió de la JEC d'inhabilitar Torra com a diputat

L'alt tribunal no accepta les mesures cautelaríssimes demanades pel president

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple del Parlament el 4 de gener de 2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple del Parlament el 4 de gener de 2020.   | ACN

La sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem ha rebutjat per unanimitat les mesures cautelaríssimes demanades pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) del passat 3 de gener que acorda aplicar-li la inhabilitació com a diputat del Parlament, segons ha comunicat el tribunal aquest divendres. En el seu recurs, la defensa de Torra considerava que la JEC va «usurpar» funcions del Parlament i dels tribunals, i afegia que inhabilitar-lo suposa un «dany irreparable».

El tribunal ha argumentat aquest divendres que  no hi ha raons d'«especial urgència» per prendre aquesta decisió sense escoltar la JEC ni fiscalia. El Suprem afegeix que l'escrit de Torra, «malgrat la seva extensió, no concreta quines circumstàncies d'especial urgència concorren per adoptar la mesura que demana».

La defensa de Torra defensava que la retirada d'escó només es pot produir amb una sentència ferma

La defensa de Torra al·legava en el seu recurs que la JEC no és competent per retirar-li l'escó. D'una banda, argumentava que només pot actuar dintre del període electoral, i de l'altra, apuntava que la seva funció mai és retirar la credencial, sinó decidir prèviament si un candidat és elegible o no. El recurs demanava la suspensió cautelar de la decisió per evitar un «dany irreparable». Subratllava, a més, que encara s'ha de pronunciar el Suprem sobre la qüestió, i que el reglament del Parlament només preveu la retirada de l'escó quan hi hagi sentència ferma.

En aquest sentit, l'alt tribunal apunta que aquestes al·legacions  són qüestions que afectarien el fons del recurs, «però no justifiquen» l'adopció d'una mesura cautelaríssima sense escoltar la resta de parts. Ara la sala estudiarà si procedeix la mesura cautelar ordinària de suspensió de l'acord, el que suposa obrir un termini perquè la JEC i la fiscalia al·leguin el que considerin oportú. S'ha reduït a cinc dies, la meitat del termini normal.

També et pot interessar...