URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

El Tribunal Suprem creu que Joaquim Forn segueix amb la idea d'imposar la independència de manera il·legal

En la resolució on li denega la llibertat provisional, els magistrats posen en dubte que ja no existeixi el risc de reiteració delictiva

L'exconseller Joaquim Forn saludant la Policia Local de Cambrils en una imatge d'arxiu
L'exconseller Joaquim Forn saludant la Policia Local de Cambrils en una imatge d'arxiu | cedida

Joaquim Forn continua amb la idea d'imposar la independència de Catalunya de manera il·legal, o com a mínim això és el que creu el Tribunal Suprem, que ahir mateix va denegar-li a l'exconseller d'Interior la llibertat, tot i que la Fiscalia va demanar-la sota fiança per raons humanitàries.El jutge Pablo Llarena sembla que no creu que Forn hagi abandonat la seva lluita sobiranista. 

En la seva resolució, el magistrat creu que «és legítim dubtar que aquella consistència i que la voluntat real de Forn sigui ajustar-se a les normes, abandonant l'àmbit del delicte, quan fins fa poc va mostrar en l'execució dels fets delictius encaminats en la concreció de la seva opció política». És a dir, la justícia posa en dubte que l'exconseller hagi canviat d'opinió sobre la independència durant la seva estada a la presó d'Estremera. 

Considera que la Fiscalia no va aportar cap argument per justificar la llibertat

Els tres magistrats han xocat, d'aquesta forma, amb postura del fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, que va ordenar als seus fiscals demanar la llibertat sota fiança per a l'exconseller. El tribunal ha considerat que el Ministeri Públic no ha aportat cap argument que justifiqui que ja no hi ha risc de reiteració delictiva, i critica que es faci referència a la seva suposada malaltia, tenint en compte que la defensa no ha aportat cap informe al respecte. 

Per als magistrats, el risc de reiteració delictiva «no depèn només del fet que Forn segueixi defensant la idea de la independència», però asseguren que no es pot obviar que «aquesta posició política és la que va alimentar els fets que se li atribueixen», i és per això que creuen que «pot considerar-se encara un element susceptible de ser valorat». 

La Sala creu que l'exconseller d'Interior ha de persistir per deixar clar que no tornarà a fer ús d'aquells «caudals delictius» que ja va fer servir en el passat quan, assegura, va intentar «imposar la seva ideologia acudint a vies de fet, que van ser acompanyades d'actes de violència i de tumults».

Recorda el seu paper clau en el procés independentista

En aquest sentit, el Tribunal Suprem creu que Joaquim Forn va tenir un paper clau en el procés, ja que era la persona que donava ordres als Mossos d'Esquadra, i que va permetre que el cos policial no actués per evitar el referèndum del passat 1 d'octubre. «No existeixen indicis que s'hagi abandonat de forma clara i definitiva la idea de l'enfrontament amb l'Estat, i conseqüentment, amb la possibilitat d'enfrontament físic», assegura a la resolució. 

El Suprem recorda que fins fa poc Joaquim Forn ocupava la Conselleria d'Interior
El Suprem recorda que fins fa poc Joaquim Forn ocupava la Conselleria d'Interior | CatalunyaDiari.cat

 

La resolució, segons 'La Vanguardia', també recorda l'actual context polític i social a Catalunya, «més propici a la reiteració dels fets delictius». Amb tot, els magistrats reconeixen que Forn va renunciar a la seva acta de diputat i va manifestar la intenció d'abandonar la política. Tot i això, creu que no es pot obviar que fins fa «pocs mesos», va ser «un dels referents en els comportaments orientats a la imposició de la independència». 


Comentaris

envia el comentari