El Tribunal Suprem decideix que Oriol Junqueras segueixi a la presó

El magistrat Pablo Llarena ha pres aquesta decisió després de la celebració de la vista que es realitzar ahir, 4 de gener

Imatge de Junqueras davant l'Audiència Nacional.
Oriol Junqueras ja coneix la decisió del Tribunal Suprem | CatalunyaDiari

El Tribunal Suprem ja ha pres una decisió amb Oriol Junqueras. El magistrat Pablo Llarena ha determinat que Junqueras segueixi a la presó. La resolució s'ha pres un dia després de la celebració de la vista, que es va realitzar el 4 de gener, a la sala segona de l'alt tribunal i en la qual van estar presents l'exvicepresident del Govern, junt amb el seu advocat, Andreu van den Eynde. Aquest va ser l'encarregat de presentar el recurs d'apel·lació un cop es va conèixer la interlocutòria del jutge, per la qual va mantenir a presó al líder d'ERC, així com a Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

La decisió del Suprem ha estat unànime i els tres magistrats han considerat que hi ha «risc rellevant de reiteració» pel que fa als delictes de rebel·lió, sedició i malversació. A més, creuen que no hi ha cap indici que evidenciï que deixaran de costat la via unilateral, la qual no tindrien «la intenció d'abandonar». 

Així doncs, creuen que no el poden deixar en llibertat, tot i les últimes apostes pel diàleg de Junqueras, qui va assegurar que en cas de sortir de la presó i poder ocupar el seu càrrec al govern seria el primer a voler parlar amb l'Estat espanyol. Davant aquestes declaracions, els magistrats han assegurat que «tan sols ho han plantejat».

L'exvicepresident es va presentar com «un home de pau» i va mostrar-se a favor del «diàleg bilateral, les negociacions i el pacifisme» amb l'objectiu d'aconseguir sortir de la presó d'Estremera. Tanmateix, Miguel Colmenero, Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde han estat els tres jutges que han acabat amb el seu desig. De fet, ja es tracta de la segona vegada en què no ho aconsegueix, ja que Pablo Llarena tampoc el va deixar en llibertat, el passat 4 de desembre.

2 mesos a presó

El passat 3 de gener es van complir dos mesos des que Oriol Junqueras, juntament amb la resta de representants catalans, van ser empresonats de manera incondicional, després de l'ordre que va dictar la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela. El 3 de novembre comunicava aquesta decisió, en la qual únicament interposava una fiança, de 50.000 euros, a l'exconseller Santi Vila.

Posteriorment, el 4 de desembre, el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, prendria el control sobre la causa. La seva primera decisió variaria de la presa per Lamela, ja que posaria una fiança als exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Dolors Bassa i Meritxell Borràs, als qui permetria la seva llibertat després d'un pagament de 100.000 euros.

No obstant això, la decisió de Llarena sobre Oriol Junqueras, Joaquin Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart no variaria de la que es va prendre des de l'Audiència Nacional. D'aquesta manera, els quatre representants catalans es veurien obligats a romandre dins de la presó, de manera provisional i sense fiança.

Un nadal lluny de casa

L'estada a presó d'Oriol Junqueras des d'inicis de novembre ha obligat a la família de l'exvicepresident a viure un Nadal molt diferent del que estaven acostumats. El manteniment de presó provisional sobre el líder d'ERC ha impedit als seus fills i a la seva dona gaudir d'unes festes tradicionals. No obstant això, la celebració no ha perdut el seu esperit, doncs no hi ha faltat el pessebre que acompanya la seva llar, el qual comptava amb una dedicatòria especial.

 

Què us sembla el pessebre que han fet en Lluc i la Joana?

Una publicación compartida de Oriol Junqueras (@junqueras) el


Comentaris

envia el comentari