IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Tribunal Suprem rebutja la petició d'una euroordre per la detenció de Carles Puigdemont a Dinamarca

El jutge Pablo Llarena ha pres aquesta decisió aquest mateix dilluns al matí, el mateix dia en què l'expresident tenia programada una conferència al país

Imatge de Carles Puigdemont durant l'entrevista
Imatge de Carles Puigdemont durant l'entrevista | Catalunya Diari

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llanera, ha denegat aquest mateix matí de dilluns 22 de gener la petició de la Fiscalia de demanar una nova euroordre per poder procedir a detenir Carles Puigdemont a Dinamarca, amb motiu de la seva sortida de Bèlgica, per realitzar una conferència prevista a una universitat de Copenhaguen, segons informa el portal informatiu '324'.

La Fiscalia havia sol·licitat la creació d'aquesta nova ordre europea per poder actuar d'«urgència» i poder detenir l'expresident de la Generalitat si aquest sortia del país en el qual està instal·lat des que fos cessat pel 155.

Cal recordar que el mes passat, desembre de 2017, el jutge del TS ja va retirar l'euroordre contra Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica per tal d'evitar que la justícia belga pogués limitar els delictes de sedició i rebel·lió.

L'explicació del jutge en la seva negativa

El jutge del Tribunal Suprem ha considerat finalment denegar la petició de demanar una nova ordre a Dinamarca perquè Puigdemont podria buscar la detenció per tenir el mateix estatus que els exconsellers empresonats: «Davant la possibilitat legal d'optar a una investidura sense comparèixer al parlament, la provocació d'una detenció a l'estranger, busca que l'investigat pugui proveir-se d'una justificació que en la seva absència no respongui a la seva lliure decisió com a pròfug de la justícia, sinó que és la conseqüència d'una situació que li ve imposada».

A més a més, Pablo Llarena ha denegat la petició a causa dels diversos matisos d'aquesta, tot i que la considerava raonable: «L'instructor troba raonable la petició fiscal si es preveu que l'investigat es troba fora del territori nacional per eludir un procés penal, però afegeix que aquesta sol·licitud s'enfronta a matisos que condueixen que hagi de ser ajornada l'ordre de detenció sol·licitada», ha explicat a l'escrit.

El motiu d'aquesta euroordre

La Fiscalia havia demanat aquesta nova euroordre perquè la policia danesa pogués detenir a Puigdemont de forma «imminent» i portar-lo davant un jutge per procedir a la presó preventiva. Però finalment, aquesta petició no s'ha acceptat i Puigdemont no podrà ser detingut en territori de Dinamarca.

La negativa del jutge Llarena s'ha produït justament quan el nou president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha proclamat Puigdemont com al candidat per la presidència de la Generalitat. Cal destacar que la detenció de l'expresident podria haver afectat el termini o procés d'investidura.


Comentaris

envia el comentari