El Tribunal Suprem retira les ordres europees de detenció dictades contra Puigdemont i els exconsellers

Pablo Llarena es desmarca així la decisió la jutgessa Carmen Lamela
Pablo Llarena ha decidit retirar l'ordre europea de detenció dictada contra el president Carles Puigdemont | cedida

 

Sorprenent decisió d’última hora del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, aquest dimarts al matí. El magistrat ha decidit retirar les ordres europees de detenció que l’Audiència Nacional va dictar contra el president Carles Puigdemont i els exconsellers que l’acompanyen a Brussel·les. 

 

Llarena justifica la seva decisió en el nou escenari que es presenta en aquest moment. I és que, segons explica, «els investigats semblen haver mostrat la seva intenció de tornar a Espanya amb la finalitat de prendre possessió i exercir uns càrrecs electes». 

La fiscalia belga no té constància de la retirada de l'euro-ordre

Ara bé, la fiscalia de Brussel·les ha informat que encara no té constància de la retirada de l'ordre de detenció europea contra el president Carles Puigdemont i els consellers cessats Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret.

 

Segons fonts de la fiscalia, els seus serveis estan ara mirant de «confirmar» que s'ha retirat l'euro-ordre des del Tribunal Suprem. Precisament dilluns, la fiscalia va defensar davant del jutge belga l'execució de l'extradició, equiparant els crims que s'imputen al president i als consellers destituïts als de 'conspiració de funcionaris' i malversació.

 

La defensa, però, va advertir que, si són retornats a Espanya, es podrien vulnerar els seus drets fonamentals a un procés judicial just. El jutge va marcar el 14 de desembre com a dia per anunciar la seva decisió sobre l'extradició, que ja podria no haver de prendre.