El TSJC decidirà si investiga penalment Torra per negar-se a treure la pancarta dels presos

El president no va fer cas d'una mesura cautelar de la sala contenciosa-administrativa i aquesta ho envia a la sala civil i penal
Quim Torra, president de la Generalitat, jutjat pel TSJC per desobediència
Quim Torra, president de la Generalitat, jutjat pel TSJC per desobediència | CatalunyaDiari

 

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) decidirà pròximament si investiga penalment el president de la Generalitat, Quim Torra, per no retirar una pancarta a favor dels polítics presos el passat mes de setembre, després que la Sala Contenciosa-Administrativa dictés una mesura cautelar ordenant la retirada en 48 hores.

 

La Generalitat va presentar un recurs a aquesta mesura, però el recurs no suspenia l'execució de l'ordre, i finalment els magistrats van ordenar als Mossos que la complissin. Per això, ara, i a petició de l'entitat que va instar la retirada, Impulso Ciudadano, la Sala Contenciosa-Administrativa ha traslladat la qüestió a la Sala Civil i Penal perquè decideixi si hi ha un possible delicte de desobediència.

 

La cronologia dels fets

En una interlocutòria del passat 4 de novembre, la Sala Contenciosa-Administrativa va decidir enviar a la Sala Civil i Penal la qüestió, en considerar que Torra va incomplir clarament la mesura cautelar dictada el 19 de setembre. L'endemà, Presidència de la Generalitat va fer una nota de premsa on deia que no retiraria la pancarta. L'ordre de retirada va ser notificada personalment a Torra el 23 de setembre, i li donava 48 hores per complir-la.

 

El 25 de setembre la Generalitat va presentar recurs de reposició i l'endemà la sala va comunicar als serveis jurídics de la Generalitat que la mesura cautelar no se suspenia i el divendres 27 de setembre al migdia una lletrada de l'administració de justícia va constatar que la pancarta i el llaç groc seguien al balcó del Palau de la Generalitat.

 

Per això, la sala va ordenar immediatament al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra que manés la retirada de les pancartes i símbols. Poc després, a quarts de quatre de la tarda, Lluís Llach, Antonio Baños, Sílvia Bel i Teresa Casals van substituir la pancarta per una que deia: 'Llibertat d'opinió i d'expressió'. La interlocutòria desestima el recurs de la Generalitat i té un vot particular en un sentit similar.

 

Impulso Ciudadano demana la dimissió de Torra

Per la seva banda, Impulso Ciudadano, en un comunicat, ha dit que aquest possible procediment penal es diferenciaria del judici d'aquest dilluns perquè la desobediència va ser al març a la Junta Electoral Central i al setembre ho hauria estat a un tribunal judicial. A més, lamenta que Torra hagi «adoptat la desobediència a institucions i tribunals com a fórmula de govern, actitud impròpia d'un governant democràtic». Per això, demana la seva dimissió, a causa del seu «comportament hostil cap als catalans constitucionalistes, hispanòfob, contemporitzador amb la violència política i contrari a la separació de poders».

 

També et pot interessar...

 Comentaris

envia el comentari