Quim Torra

El TSJC demana data a Torra per declarar en una segona causa per desobediència

El tribunal tira endavant la investigació per no treure una pancarta dels presos del Palau de la Generalitat al setembre

La sala civil i penal del TSJC ha donat un nou impuls a la segona causa per un delicte de desobediència contra el president de la Generalitat, Quim Torra. Aquest cas té origen en una denúncia de l'entitat Impulso Ciudadano per no acatar l'ordre del propi TSJC de retirar la pancarta sobre els presos del  Palau de la Generalitat el setembre passat. El jutge instructor de la causa, Carlos Ramos, ha obert diligències prèvies per «esclarir els fets investigats» i determinar la participació que hi hagi hagut per part de Torra. A més, demana a l'Oficina de la Presidència de la Generalitat que li faciliti «la data més adequada» perquè el president comparegui com a investigat, i que aquesta sigui compatible amb les seves «obligacions públiques».

Llach, Bel, Baños i Casals van treure la pancarta

El tribunal va donar a Torra 48 hores per retirar la pancarta de la façana del Palau el 23 de setembre. Finalment, va ser retirada el dia 27. La van treure el cantautor i exdiputat  Lluís Llach, l'actriu Sílvia Bel, el periodista i exdiputat de la CUP, Antonio Baños, i la portaveu de Somescola, Teresa Casals. En una interlocutòria, Ramos obre diligències prèvies per «esclarir els fets investigats» i la participació de Torra en els mateixos.

No descarta «eventuals ampliacions de l'objecte de la investigació» i de les persones investigades, en funció de les noves dades que apareguin durant la instrucció de la causa, així com «les eventuals modificacions que procedeixin de la qualificació jurídica de les conductes corresponents». El jutge instructor també requereix a  Impulso Ciudadano a aportar una fiança de 1.000 euros  per poder exercir d'acusació popular en la causa, i pregunta a l'Advocacia de la Generalitat si té interès a personar-s'hi com a part i en quina condició, ja que Torra ja té designat advocat.

Presentat un recurs de súplica

La defensa de  Torra  va presentar un recurs de súplica contra l'admissió a tràmit d'aquesta causa, però el tribunal el va rebutjar la setmana passada. Prèviament, ja havia desestimat les recusacions dels magistrats plantejades per la mateixa defensa. Aquesta és la segona causa per desobediència a la que fa front Torra. El president ja va ser jutjat per no retirar aquesta mateixa pancarta, en aquest cas en període electoral, i va ser condemnat a un any i mig d'inhabilitació. Aquesta sentència està pendent del recurs presentat per la defensa de Torra al  Tribunal Suprem.