Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Paperetes electorals

Dia clau: El TSJC pren avui la primera decisió sobre si accepta l'ajornament electoral

El tribunal ha de decidir si accepta la imposició de mesures cautelaríssimes que demana un dels recursos, presentat per un particular

Paperetes electorals
El TSJC prendrà aquest dimarts una primera decisió sobre l'ajornament electoral. | Laia Solanellas

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) haurà de resoldre en els propers dies quatre recursos contra l'organització de les eleccions al Parlament, inicialment previstes pel 14-F: un per la recollida de signatures i tres contra l'ajornament fins el 30 de maig. Un dels recursos al decret de suspensió del 14-F, presentat per una persona particular, demana mesures cautelaríssimes per mantenir les eleccions al febrer, cosa que probablement es resoldrà aquest mateix dimarts, 19 de gener. Amb tot, aquesta decisió, però, no té per què condicionar ni ser igual que la que es determini per a altres mesures cautelars o per les resolucions finals.

Si el TSJC acceptés les mesures cautelaríssimes, automàticament deixaria d'estar en vigor el decret d'anul·lació del 14-F, que Pere Aragonès va signar el passat divendres, de manera que la convocatòria per al 14 de febrer continuaria en peu. Així, s'haurien de reprendre els tràmits electorals que van quedar suspesos, com els sortejos dels membres de les meses, que s'havien de celebrar aquesta setmana.

Diversos recursos a estudiar

Els altres dos recursos contra l'ajornament electoral que el TSJC tenia ja sobre la taula aquest dilluns al matí i que han estat presentats per partits, trigaran més a resoldre's, ja que el tribunal donarà dos o tres dies a la Generalitat per respondre i presentar al·legacions a la impugnació. Posteriorment, els magistrats resoldran, i això que podria ser ja a finals d'aquesta setmana o la setmana vinent.

Dels tres recursos contra l'ajornament, un correspon a la Lliga Democràtica, que concretament ha presentat dos escrits, un recurs contenciós-administratiu pel procediment de protecció de drets fonamentals i un contenciós- administratiu ordinari. El partit que lidera Astrid Barrio no es presentava als comicis però considera «d'extrema gravetat» deixar sense efecte la convocatòria electoral tenint en compte la «precarietat institucional» de la Generalitat. Segons aquesta formació, en realitat no s'ajornen les eleccions sinó que es produeix una «veritable suspensió de la democràtica» i suposa un «abús de poder inacceptable». La Lliga Democràtica defensa que un govern en funcions com l'actual no està habilitat per prendre la decisió d'ajornar unes eleccions «sense extralimitar-se en les seves atribucions».

La Lliga denuncia la «deixadesa» del Govern a qui acusa de no haver previst totes les mesures possibles per fer possible celebrar les eleccions el 14 de febrer «fent compatibles les garanties sanitàries amb l'exercici dels drets de participació». I contraposa la situació a Catalunya amb la de la suspensió de les eleccions basques i gallegues. Segons argumenten, a Catalunya la situació no ha estat ni sobrevinguda ni hi ha un confinament domiciliari. En aquest sentit, conclouen que és «poc justificable» que es pugui anar a treballar i a estudiar amb uns transports públics «atapeïts» i no es pugui anar a votar. També han presentat recursos el PACMA, Izquierda en Positivo i Impulso Ciudadano, que caldrà veure com es resolen en els propers dies.