Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra

El TSJC atura la reobertura de sis delegacions internacionals del Govern

Afecta les delegacions del govern de Catalunya al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França

Quim Torra, al Palau de la Generalitat.
El president Torra, en una imatge d'arxiu. | ACN

La sala contenciosa-administrativa del TSJC ha anunciat aquest divendres, 17 de gener, que tomba el decret de reobertura de les delegacions del govern de Catalunya al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França. El decret, aprovat el juny de 2018, es va implementar, però el llavors ministre d'Exteriors, Josep Borrell, el va recórrer per errors procedimentals. Ara, el TSJC li dona la raó i el tomba.

Una decisió del TSJC sense efectes

Així doncs, com diem, després que el govern espanyol presentés un recurs, el tribunal ha anul·lat el decret, malgrat que aquesta decisió no tindrà cap efecte perquè el Govern va blindar la reobertura de les oficines a l'exterior amb l'aprovació de sis nous decrets el setembre.

Fonts del departament d'Acció Exterior  apunten que el decret ara anul·lat pel TSJC ja va quedar substituït pels sis nous decrets i que, per tant, les delegacions poden «continuar funcionant amb total normalitat». La decisió del TSJC arriba el mateix dia en què el Ministeri d'Exteriors ha avalat per primer cop l'obertura de les delegacions a l'Argentina, Mèxic i Tunísia.

Noves delegacions del govern de Catalunya

Concretament, el govern espanyol no ha vist objeccions als tres decrets que el Govern va aprovar dimecres per reobrir aquestes delegacions, a l'Argentina, Mèxic i Tunísia, segons confirmen fonts del Ministeri d'Exteriors. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les va suspendre cautelarment arran d'un recurs del govern espanyol. Els nous decrets substitueixen els inicials i actualitzen les funcions de les oficines.

Les mateixes fonts expliquen que el Ministeri d'Exteriors va proposar «una sèrie de correccions» al text dels nous projectes que la Generalitat va acceptar i incorporar  la qual cosa fa que l'executiu de Sánchez no tingui «objeccions respecte a la literalitat dels mateixos». Tanmateix, remarquen que el govern espanyol pot «demanar judicialment el tancament de les delegacions si considera que la seva activitat vulnera la legalitat o són contràries als interessos d'Espanya».

També et pot interessar...